Минулий 2017 рік став роком початку фундаментальних змін в соціальній сфері – передусім в освіті, медицині, пенсійній системі, а головне завдання на 2018 рік – впровадження важливих перетворень в економіці. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з представниками експертного середовища. Глава Уряду ініціював дискусію з метою обговорення «дорожньої карти» спільної роботи на 2018 рік і визначення акцентів, які протягом найближчих місяців мають стати основою ключових для держави рішень.

Прем’єр нагадав, що минулого березня так само в колі експертів вдалося напрацювати пакет рішень по освіті, охороні здоров’я, і восени вони були ухвалені на законодавчому рівні. Зараз на порядку денному – питання приватизації, формування дерегуляційних ініціатив, Служби фінансових розслідувань тощо.

«Рухаємося далі, і розраховуємо, що зможемо вже в січні виходити на ухвалення рішень, - сказав Глава Уряду. - Нам потрібен економічний ріст – і це фундаментальна мета, яку ми ставимо на цей рік».

Учасники наради підкреслили, що успіхи в економіці дозволять завести Україну «на радари» великих інвесторів, які, насправді, чекають масштабної і прозорої приватизації, удосконалення фінансової дисципліни та боргової політики, запровадження антикорупційних програм, а також наведення ладу в енергетиці – перш за все, на ринку газу – як в сегменті видобутку, так і в сегменті демонополізації цієї сфери. Не менш важливо – подальша реформа роботи Державної фіскальної служби, продовження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, удосконалення системи надання субсидій, а також формування рішень щодо запровадження накопичувальної пенсійної системи – в тому числі, для військових.

Як зазначали експерти, минулого року Уряд довів свою здатність генерувати необхідні ініціативи і проводити їх через Парламент. Цей досвід став у великій нагоді в контексті соціальних перетворень. А сьогодні він затребуваний для реформ в економіці.

У свою чергу Глава Уряду вкотре підкреслив, що закладений на 2018 рік орієнтир зростання економіки вимагає рішень, які дозволять сформувати ефективний інвестиційний клімат, провести прозору і результативну приватизацію, окреслити цілі земельної реформи, продовжити реформу державного управління, здійснити інші кроки. Саме тому Володимир Гройсман запропонував експертам скласти попередній план дій по найбільш актуальних темах і проблемах, який буде опрацьований на рівні Уряду з метою впровадження необхідних рішень.