Сьогодні, 12 січня, під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка відбулось чергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в режимі відеоконференції.

У Вінницькій студії присутніми на зібранні були голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, керівник Головного управління ДСНС у Вінницькій області Руслан Шевчук, представники Патрульної поліції Вінницької області, Головного управління національної поліції у Вінницькій області, керівники територіальних органів та служб області.

Головним питанням, що розглядалось в ході наради стало забезпечення готовності місцевих органів виконавчої влади до реагування  на загрози у зв’язку з ускладненням погодних умов в зимовий період. Актуальність даного питання зумовлена тим, що в зв’язку із погіршенням погодних умов, зокрема різке пониження температури, хуртовини та ожеледиця, що спостерігались на території області протягом 16-20 грудня 2017 року, виникли затори багатоосних вантажних транспортних засобів по автомобільних дорогах загального користування міжнародного значення М-12 «Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка» на ділянці 437 – 513 км (від м. Немирів до кордону з Черкаською областю) та       М-12 «Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка» на ділянці 233 – 244 км (від кордону з Житомирською областю до с. Махнівка Козятинського району).

В ході наради щодо дій центральних та місцевих органів влади під час ускладнення погодних умов у грудні 2017 року доповідали голови облдержадміністрацій Вінницької, Київської, Житомирської та Черкаської області.

Коментуючи ситуацію на Вінниччині Валерій Коровій зазначив: «Найперше, на чому хочу наголосити, що з настанням снігопадів в області виникає декілька найбільш проблемних точок, зокрема, це стосується напрямку Могилів-Подільського, а також в’їзду зі сторони Житомирської області. Здебільшого мають місце затори на трасах. І найбільше ми говоримо саме про великоваговий транспорт. Основною причиною таких колапсів є неузгодженість дій між відповідальними службами суміжних областей. Але завдяки спільним діям місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, а також залученню особового складу і техніки оперативно-рятувальних підрозділів ГУ ДСНС, в області вжито ряд практичних заходів для проведення робіт з вивільнення автомобільного транспорту, які потрапили в кювети внаслідок ожеледиці, а також із заторів. Окрім того, снігові замети ліквідовано вчасно, дороги розчищено та забезпечено нормальне дорожнє сполучення між населеними пунктами області».

Підбиваючи підсумки засідання, Геннадій Зубко дав доручення розробити в кожному регіоні Україні План реагування на значне пониження температурного режиму та погіршення погодних умов для відповідного реагування та унеможливлення виникнення надзвичайних ситуацій.

Окрім того, Віце-прем’єр-міністр наголосив, що до кінця січня місяця поточного року необхідно перевірити технічний стан та привести до повної готовності снігоочисну та іншу спеціальну техніку, яка необхідна для подолання наслідків стихії на дорогах України. Окрім того, відповідальні служби мають бути в повному обсязі забезпечені необхідним об’ємом посипкових та паливно-мастильних матеріалів.