У рамках дводенного робочого візиту на Вінниччину, 8 лютого Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ернст Райхель зустрівся із головою обласної державної адміністрації Валерієм Коровієм, головою обласної Ради Анатолієм Олійником та директором Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА Володимиром Мережком, аби обговорити перспективні напрями співробітництва.

Вітаючи гостя на Вінниччині, керівник облдержадміністрації подякував за підтримку та допомогу, яку надає Уряд ФРН українському народу в такий непростий час, а відтак зауважив, що Українська держава нині проходить історичний етап свого розвитку.

«Можу однозначно сказати, що ті зміни, які відбулися в Україні за останні три роки, набагато глибші й значно фундаментальніші, ніж 20 років до того. І це особливо відчувається у розвитку регіонів, - відзначив Валерій Коровій. – Як на мене, найбільш успішною реформою в Україні став процес децентралізації: бюджетної, адміністративної та добровільного об’єднання громад. Це дуже вплинуло на розвиток регіону в цілому. Наприклад, доходи місцевих бюджетів за 3 роки зросли втричі. Але якщо в 2014 році питома вага обласного бюджету становила 41 %, то на сьогодні це всього лиш 10 %. І це об’єктивно створило дуже потужні передумови для активних територіальних громад, в тому числі, для міста Вінниця».

Голова облдержадміністрації також інформував дипломата про загальні тенденції розвитку Вінниччини. Так, за його словами, область посідає першість в Україні в питаннях надання адміністративних послуг, в розвитку агропромислового сектору. Більше того, регіон є абсолютним лідером по зростанню експорту з України.

«Разом з тим, ми працюємо над диверсифікацією економіки, формуванням середовища по залученню інвестицій. І на сьогодні маємо низку дуже потужних напрацювань в цій частині», - підкреслив Валерій Коровій та детально інформував гостя про інвестиційні проекти, які реалізуються в області та спрямовані на створення великої кількості нових робочих місць.

«Для нас дуже важливо залучати нові, сучасні інвестиції, які б давали можливість створювати високу питому вагу доданої вартості. Тому ми з великою зацікавленістю дивимось в напрямку Німеччини. Адже до сьогодні маємо тільки одне підприємство, яке залучило німецькі інвестиції, –  Козятинський м’ясокомбінат», - зазначив керівник ОДА.

Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ернст Райхель, у свою чергу, підтвердив: в Україні за останній час справді відбулися суттєві зміни, але кінцевої точки ще належить досягти.

«Я іноді порівнюю Україну з потягом, який у 2014 році з Революцією Гідності отримав величезний поштовх і зараз почав рухатися. Він рухається вгору, вже можна бачити вершину, тільки треба перейти її, щоб цей процес реформ став неповоротним. І саме зараз вирішальний момент, коли потрібно багато вугілля кидати в котел, щоб дійсно перейти цей пік. Але є й такі люди, які поза потягом і намагаються гальмувати його», - зазначив пан Посол.

Він зауважив, що Україна дійсно має результати та успіхи, які вражають. Разом з тим, країна потребує проведення ще досить багатьох реформ у різних сферах. Так, до прикладу, торкаючись питання децентралізації, дипломат висловив переконання, що процес об’єднання територіальних громад, який досі був добровільним, необхідно ставити на більш системну основу.

«Боротьба в Україні продовжується: як боротьба проти агресії, так і боротьба за продовження реформ. І ми, Німеччина, як і союзні з нами держави, бачимо своє завдання в тому, щоб підтримувати Україну в цій боротьбі. Потрібно лише чітке уявлення про те, які є успіхи й які недоліки», - зазначив пан Посол.