Голова Верховної Ради України А.Парубій заявляє, що «сповнений оптимізму щодо ухвалення закону про створення Антикорупційного суду». Про це він сказав у п’ятницю в інтерв’ю парламентському телеканалу «РАДА».

А.Парубій нагадав, що створення Антикорупційного суду - одна з вимог МВФ, «тому цей фактор важливий для нашої подальшої співпраці».

Голова Парламенту зазначив, що «навколо цього питання надто багато маніпуляцій». Він нагадав, що парламентарії вийшли вже на фінішну пряму в дискусії про Антикорупційний суд, яка вже триває більше року. Серед питань, що обговорюються, - формат суду, тобто чи він матиме вертикальну структуру як окремого суду, чи окремої Палати.

А.Парубій повідомив, що направив листа до Венеційської комісії, зустрівся з її Головою і попросив чимскоріше дати свої рекомендації: «Адже по всій законах, які стосуються судової реформи, ми отримували висновки Венеційської комісії». Голова Парламенту передбачає, що між першим і другим читанням законопроекту, поданого восени Президентом України, дискусії будуть завершені, і відповідно, внесені положення, рекомендовані Венеційською комісією щодо закону про Антикорупційний суд

Голова Верховної Ради наголосив, що наступного пленарного тижня, коли формуватиметься порядок денний на всю сесію, до порядку денного буде включено і закон про Антикорупційний суд, після того має бути рішення профільного Комітету, і «невідкладно» після його рішення він «пропонуватиме це питання на розгляд Верховної Ради України».

А.Парубій наголосив, що є позиція Президента України, Прем’єр-Міністра України, Голови Верховної Ради, є позиція більшості фракцій Українського Парламенту, і тому, «незважаючи на ті інтриги, які сьогодні є», він «з повним оптимізмом, з повною політичною волею налаштований на чимшвидше ухвалення закону про Антикорупційний суд».

Вирішення цього питання, на думку Голови Парламенту, сприятиме боротьбі з корупцією. «Я не маю сумнівів, що поки ми не отримаємо судових рішень по корупціонерах, коли не будуть засудженні за корупцію чиновники, до тих пір нам буде важко говорити про ефективну боротьбу з корупцією, бо, на жаль, багато справ розбиваються в судах і не продовжуються», - підкреслив він.

На переконання Голови Верховної Ради, «без ефективної боротьби з корупцією ми не зможемо залучити ні інвестиції, ні збудувати ефективну і прозору економіку, ні наповнити бюджет Української Держави». «Тому це питання на порядку денному є одним з ключових», - наголосив він, висловивши сподівання, що за півтора місяці можна буде вийти на остаточне рішення.