Сьогодні у Вінницькому державному педагогічному університеті ім. Михайла Коцюбинського  відбулась презентація книги Анатолія Завальнюка «Повне зібрання хорової та педагогічної спадщини Миколи Леонтовича», виданої коштом обласного бюджету до 140-річчя видатного композитора.

У презентації взяли участь: голова облдержадміністрації Валерій Коровій, перший заступник голови ОДА  Андрій Гижко, заступники голови облдержадміністрації  Ігор Івасюк та  Василь Броварник, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Світлана Василюк, ректор та викладачі університету,ЗМІ.

Неординарною подією всеукраїнського і навіть світового значення назвала  видання «Повного зібрання хорової та педагогічної спадщини Миколи Леонтовича» ректор ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського Наталія Лазаренко. На знак глибокої шани, вона  вручила Почесну грамоту автору книги, досліднику хорової та педагогічної спадщини Миколи Леонтовича Анатолію Завальнюку та  голові облдержадміністрації Валерію Коровію.

У вітальному слові до учасників презентації Валерій Коровій підкреслив: «Історична пам’ять народу матеріалізується у конкретних речах: віршах, нотах, у тій потужній  енергетиці, яка передається разом з ними  від покоління до покоління, від матері до сина чи дочки. Це ті сакральні речі, які не піддаються жодним математичним розрахункам, але саме в такий спосіб виростає і міцніє народ, утверджується нація. Сьогодні, 12 лютого, ми присутні на справді історичній події, дотикаючись до глибин історичної пам’яті. Виклики, які нині стоять перед Україною, - дуже серйозні, проте  ми, крок за кроком, відновлюємо наші надбання: готуючись до140-річчя від дня народження видатного українського композитора, хорового диригента, педагога, громадського діяча Миколи Леонтовича, ми у 2016 році відкрили оновлений меморіальний комплекс у с. Марківці, де похований композитор,встановили рекорд на площі ім. Шевченка по найбільш масовому виконанню «Щедрика». У 2017 році було названо іменем Леонтовича Вінницьку філармонію, а в 2018-му році планується створення великого хорового колективу, який також носитиме ім’я  Миколи Леонтовича».

Очільник області висловив глибоку вдячність досліднику творчості Миколи Леонтовича  Анатолію Завальнюку за пророблену титанічну роботу та висловив надію на подальшу співпрацю.

У свою чергу, Анатолій Завальнюк розповів про  дослідницьку  роботу над   «Повним зібранням хорової та педагогічної спадщини Миколи Леонтовича», над відновленням музею композитора  та впорядкуванням місця його захоронення. Він щиро подякував обласній державній адміністрації за всебічну підтримку дослідницької діяльності та допомогу у виданні  єдиного в світі повного зібрання творів М. Леонтовича.

З цього ґрунтовного дослідження читач дізнається багато подробиць про маловідомі сторінки життя і смерть композитора, про його власні погляди на свою педагогічну діяльність, спогади його дочки про батька. В книзі зібрано теоретичні дослідження Анатолія Завальнюка, а також різноманітні матеріали, документи, фотографії, листи до майбутньої дружини, архіви автора.

 У монографії охоплено хорову і педагогічну спадщину композитора: музичну обробку народних пісень, релігійні колядки, псалми, аранжування піснеспівів, херувимські пісні, молебен благодарственний Господу Богу, Літургія Іоанна Златоустого та методичний підручник навчання співу в школах, автором якого є Микола Леонтович.

На видання книги накладом 300 примірників з обласного бюджету у 2017 році було виділено кошти в сумі 45 тисяч гривень.

Щирі вітання  звучали  на честь дослідника хорової та педагогічної спадщини М. Леонтовича Анатолія Завальнюка від першого заступника голови ОДА Андрія Гижка, віншували автора ґрунтовної монографії про Миколу Леонтовича заступники голови облдержадміністрації Ігор Івасюк , Василь Броварник та директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Світлана Василюк. Усі вони є випускниками Вінницького державного педагогічного  університету різних років і різних факультетів, тож на згадку про  нинішню подію  отримали від ректора вишу Наталії Лазаренко пам’ятні відзнаки «Почесний випускник».

На завершення заходу творчі колективи ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського виконали  знаменитий «Щедрик» та  інші твори Миколи Леонтовича.