Сьогодні, 13 лютого, в конференц-залі готелю «Франція» відбулося виїзне засідання Ради з просування експорту, в рамках «Експортного дня» організованого Офісом з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, за підтримки Вінницької обласної державної адміністрації, Вінницької міської ради, та ОБСЄ- Координатора проектів в Україні.

Захід проходив під головуванням торгового представника – заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталії Микольської.

У засіданні взяли участь: голова облдержадміністрації Валерій Коровій, перший заступник голови ОДА Андрій Гижко, директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА Володимир Мережко, заступник міського голови Владислав Скальський, представник Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Радивинчук, керівник відділу Освіти та B2G Офісу з просування експорту при МЕРТ Тетяна Міськова, експортери Вінниччини та ЗМІ.

У вступному слові до учасників заходу Валерій Коровій зазначив: «Ми раді вітати експортерів у місті Вінниці - столиці Подільського регіону. Ви матимете можливість поспілкуватись стосовно викликів, які стоять перед українським бізнесом у 2018 році. Вінницька область завжди була потужним аграрним регіоном, тож ми достатньо оптимістично дивимося на світові ринки продовольства. На Вінниччині 70% доданої вартості продукується  якраз  у  сфері переробки АПК. За минулий рік спостерігалась  позитивна динаміка приросту обсягів експорту з Вінницької області, яка становила майже 25 %. Мовою цифр це  майже 1 млрд. 300 млн. доларів. Змінилась і географія експортних поставок : на  першому місті – Індія,  друге місце  займає  Польща, третє – Китай, далі йде Іспанія, куди ми експортуємо фармацевтичну продукцію. Загалом експорт до країн ЄС в минулому році зріс на 48%. Це – перша ластівка, яка показує, що, крок за кроком, починає працювати Угода про асоціацію із Європейським Союзом».

У свою чергу, Наталія Микольська наголосила: «Ми приїхали сюди заради діалогу. На нашій зустрічі присутні мої колеги із Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та з Міністерства аграрної політики і продовольства. Саме з ними під час освітньої панелі ви зможете обговорити ті  питання, які вас найбільше  цікавлять. Я ж зупинюсь на пріоритетних напрямках нашого Міністерства у розрізі того,  чим ми можемо бути корисні для українського бізнесу. На жаль, так склалося, що в українського бізнесу є досить низька довіра до співпраці із центральними органами виконавчої влади. Якщо на місцях вдалося відновити цю довіру і бізнес, особливо у Вінницькому регіоні( що є показовим), який тісно співпрацює з місцевими органами влади, то на центральному рівні  бізнес звик до ситуації, коли центральні органи влади не тільки не надають йому послуги, але й заважають. Тому наше основне завдання сьогодні – продемонструвати вам чим Міністерство може бути корисним у вашій експортній діяльності», - підкреслила заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

В рамках засідання Ради відбувся диспут «Діалог: влада до бізнесу», під час якого представники регіонального бізнесу та влади прийняли спільні рішення для розвитку експортного потенціалу регіону .

Після засідання Ради з просування експорту та діалогу з владою, відбувся освітній семінар «Експортний маркетинг, продажі та інструменти розвитку експорту», на якому присутні обговорили питання маркетингу, брендингу, просування та продажу.  Також експерти та консультанти Офісу познайомили учасників зібрання з такими інструментами виходу на зарубіжні ринки, як міжнародні публічні закупівлі, європейська мережа підприємств EEN, а також проінформували про розширення економічних можливостей жінок-експортерок.