Вінницька область традиційно була одним з найбільш потужних сільськогосподарських регіонів України. Сприятливі природно-кліматичні умови, традиційна культура землеробства, яка передавалась з покоління в покоління, стали запорукою потужного розвитку галузі АПК. І на сьогодні агробізнес у Вінницькій області є локомотивом економічного зростання.

«Як на мене, нам вдалося використати природно-кліматичні переваги у поєднанні із впровадженням нових підходів в системі організації бізнесу у сфері АПК. Про що мова? Ми поставили собі за мету відійти від адміністративного втручання у процес земельних взаємовідносин і сформувати потужне конкурентне середовище, яке б давало можливість учасникам ринку розраховувати лише на власну економічну ефективність, - зазначає голова облдержадміністрації Валерій Коровій. - Насправді, це має дуже велике значення. Якщо, гіпотетично, на ринку працює дві компанії, одна з яких користується, наприклад, адміністративною підтримкою, а друга - ні, то в результаті перша перестає ефективно працювати, оскільки не має стимулу до підвищення ефективності і дельту прибутку отримує в неконкурентний спосіб. В той же час інша, аби вижити, вимушена йти в тінь».

Тому, за словами керівника Вінниччини, протягом останніх 3-4 років на території області впроваджується модель формування і посилення конкурентного середовища, мінімізації ролі й впливу чиновників на процес самоорганізації ринків. А разом з тим, спрямовуються зусилля на створення чітких, прозорих умов для впровадження адміністративних процедур, недопущення юридичного рейдерства, яке в попередні роки дуже часто супроводжувалося маніпуляціями із внесенням змін до реєстру прав на оренду земельних паїв.

«Разом з тим, ми намагаємось залучати в Вінницьку область інвестиції, спрямовані, насамперед, на поглиблену переробку агропромислової продукції. Як приклад: якщо фермер збирає 6 тонн пшениці з гектара, то по ціні у 5 тисяч гривень його виручка з 1 га коливається в межах 30 тисяч гривень. Але наші розрахунки показують, якщо, наприклад, у 2017 році фермер виростив цукровий буряк, зібрав 50 тонн з гектара, переробив його на цукор і продав по конкурентній ціні, то ця виручка піднімається до 100 тисяч гривень з 1 га. Це втричі більше, ніж просто продаж зерна. З огляду на це, ми повинні стимулювати залучення інвестицій в переробку, яка має створити конкурентні умови і максимально продукувати додану вартість, а відповідно – давати можливість бізнесу отримувати прибуток і, разом з тим, створювати нові робочі місця, розвивати соціальну інфраструктуру», - переконаний Валерій Коровій.

Вінниччина має сприятливу логістику та інфраструктуру, адже розташована в центрі України, має рівний доступ до портів на березі Чорного моря та з’єднує Схід і Захід, Південь і Північ держави. Тому обласна влада приділяє велику увагу формуванню дорожньої інфраструктури. Разом з тим, за словами голови облдержадміністрації, сьогодні триває плідна співпраця із «Укрзалізницею» стосовно розбудови залізничної станції в місті Вінниця, що дозволило б використовувати її своєрідний як залізничний HUB, оперативно здійснювати завантаження вантажів і таким чином підвищити коефіцієнт ефективності логістики.