Сьогодні, 3 березня, в приміщенні облдержадміністрації під головуванням першого заступника голови ОДА Андрія Гижка відбулось засідання регіональної комісії з оцінки та забезпечення проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватись за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2018 році.

Серед запрошених членів регіональної комісії – заступники голови облдержадміністрації, директори профільних Департаментів ОДА, народні депутати України та представники громадського сектору.

Відповідно до вимог, засідання транслювалось в онлайн-режимі на офіційному сайті обласної державної адміністрації.

Розпочинаючи засідання, Андрій Гижко зазначив: «Вже третій рік поспіль ми працюємо за новими вимогами, згідно яких заявники, громади та державні органи виконавчої влади, подають свої заявки, які після опрацювання оприлюднюються на спеціальній онлайн платформі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Сьогодні в нас проходить публічний та прозорий відбірковий тур. Кожен з вас попередньо отримав ці пропозиції для ознайомлення. Отож, на ваш розгляд подано 159 заявок. Відверто вам скажу, що в державному бюджеті на підтримку регіонального розвитку є цілий ряд субвенцій. Тобто це означає, що проект, який не буде відібраний сьогодні, може бути профінансований з інших джерел. До переліку джерел державної допомоги належать субвенція на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, субвенція на будівництво футбольних полів зі штучним покриттям, субвенція на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості та інші».

Крім того, посадовець наголосив, що згідно чітких вимог, серед поданих 159 проектів є 19 перехідних, які необхідно завершити цього року.

Разом з тим, враховуючи бюджетну децентралізацію та значне збільшення доходів місцевих бюджетів, 6 перехідних проектів можуть бути завершені за рахунок власних коштів або ж інших субвенцій.

В цілому, за словами Андрія Гижка, прогнозні показники індикативного розподілу коштів ДФРР у 2018 році для реалізації інвестиційних проектів у Вінницькій області становлять 178,7 млн. грн.

Серед отриманих 159 інвестиційних проектів, 27 проектів на розвиток спортивної інфраструктури, 39 – на розвиток енергоефективності комунальних навчальних закладів, 14 – на розвиток енергоефективності закладів охорони здоров’я, 6 проектів на розбудову мережі сервісних ЦНАПів, 3 проекти на створення Центрів безпеки, 6 проектів на створення нового освітнього простору, решта – проекти з будівництва, реконструкції та модернізації.

За результатами засідання регіональної комісії відбудеться підбиття підсумків та оприлюднення рейтингу проектів на спеціальній онлайн платформі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.