У межах держави спостерігається тенденція до зменшення кількості поголів’я великої рогатої худоби. У Вінницькій же області в поточному році поголів’я ВРХ, зокрема корів, до відповідного періоду минулого року зросло на 6 %. При тому в населення поголів’я продовжує скорочуватися.

«Це об’єктивний процес, пов'язаний з тим, що великотоварні виробництва забезпечують продуктивність, яка щонайменше у 2-3 рази перевищує продуктивність у домогосподарствах, - пояснює голова облдержадміністрації Валерій Коровій. - Разом з тим, ми дуже позитивно сприймаємо останні рішення Уряду щодо прямого дотування тих домашніх господарств, які мають ВРХ: це 2,5 тисячі гривень на корову і ще 1,5 тисячі гривень – на молодняк. Тобто якщо господар в рік здає на молокопереробні підприємства 2 тонни молока, то вважайте, що в домашнє господарство на 1 літр продукції буде надходити 2 гривні прямої дотації з державного бюджету».

У цьому процесі керівник ОДА завдання місцевої влади вбачає у тому, щоб донести інформацію до людей, показати їм систему державної підтримки та водночас дати можливість підвищувати якість молока, яке вони пропонують для продажу, шляхом охолодження, створення лабораторій та формування кооперативів.