14 березня на території військової частини №3066 (м.Київ) Північного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України відбулося відзначення Дня українського добровольця.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, вітаючи присутніх зі святом, зазначив, що день, коли «чотири роки тому морозного і сонячного ранку майже 700 добровольців оборони Майдану вишукались на Майдані і урочисто вирушили до Петрівців, переламав хід історії». «І зламав хід історії не тільки України, а й вплинув на всю світову політику, бо атака йшла на Україну з усіх напрямків», - уточнив він.

На превеликий жаль, зазначив Голова Верховної Ради, Януковичу вдалося знищити українську армію, послабити правоохоронні органи, знищити українську економіку і, на жаль, Україна опинилась беззахисною перед путінською навалою. Також не багато було тих, хто був готовий покласти життя за країну. «Путін одного не прорахував – духу добровольців, вашого духу, який зламав усі його плани. І відразу після Майдану, коли ми понесли великі втрати, але коли прийшов виклик, прийшов час, всі бійці самооборони Майдану просто вимагали від мене, як від командира, аби я дав їм можливість воювати, - нагадав А.Парубій. - Тоді багато хто говорив, що якщо не будуть створені умови для участі в армії, то вони знають, де є військові склади, де є зброя і вони підуть захищати нашу країну, і як зможуть - будуть зупиняти ворога, де тільки є можливість».

Голова Парламенту повідомив, що Арсен Аваков, Олександр Турчинов і він ухвалили рішення про створення Національної гвардії, «щоб дати формат, як залучити добровольців». 13 березня він доповідав цей закон з трибуни Верховної Ради, закон було ухвалено, і у той же вечір зібрав сотників-добровольців, тих, хто мав бажання йти на фронт. «Майже 700 бійців вирушили в Нові-Петрівці на коротке навчання», - уточнив А.Парубій, додавши, що для повноцінного тренування потрібно було набагато більше часу, але Україна не мала часу.

Голова Верховної Ради пригадав обставини тих днів, коли не вистачало обладнання, зброї, харчування, бронежилетів, але панував справжній український дух. «Це було непросте рішення, ми розуміли, який недостатній рівень підготовки, бо не так багато було кадрових військових. У великій більшості це були – студенти, юристи, викладачі, науковці, але не кадрові військові. Але була одна базова відмінність – це дух і бажання захистити Україну. І це була унікально важлива річ тоді для захисту наших територій», - підкреслив він.

Добровольці, за словами А.Парубія, «зробили головне – вони дали ідеологічну основу для української армії, для української безпеки, вони дали той дух, якого на жаль, так бракувало в той час кадровим військовим, які десятки років служили в українській армії». «Вони дали дух перемоги, перед яким падали російські найманці і російські війська. І власне, дух добровольців зламав хід історії. Бо якби спала Україна, ми не знаємо куди би дійшли орди Путіна. Ми зупинили їх і врятували не тільки Україну, а й весь цивілізований світ. І вони сьогодні це розуміють, що ви стали щитом не тільки України, а й усього світу. Ми двічі Путіну показали його неспроможність - на Майдані і в АТО. Двічі величезна імперія, перед якою й до сьогодні трясеться весь світ, зазнала фундаментальної поразки від вас, від українських добровольців, від української нації», - сказав він.

Голова Українського Парламенту підкреслив, що це ті речі, що впливають на всю світову історію. «І день Добровольця – це є той день, від якого ми відраховуємо дні наших перемог, дні нашого спокою. Велика шана і дяка всім тим, які пройшли цей бойовий шлях, які дали героїчний приклад для мільйонів інших, приклад безкомпромісності і приклад перемоги», - зазначив він.

А.Парубій наголосив, що війну необхідно завершити: «У пам’ять тих, хто віддав своє життя за Україну, ми маємо наближати той день, коли звільнимо окупований Крим, окупований Донецьк і окупований Луганськ». «І це наша ціль. Не політичні розмови на цю тему, бо найкоротший шлях до миру –через капітуляцію. Такий шлях ми б змогли пройти чотири роки тому, але ми стали на інший шлях - шлях вільних людей, шлях боротьби і перемоги», - додав він і ще раз підкреслив, що «обов’язок перед побратимами і перед Україною – визволити наші землі». «Бо на прапорі батальйону, на прапорі усього добровольчого руху  золотими літерами завжди було слово –ПЕРЕМОГА. Перемоги Україні! Слава Україні!», - завершив свою промову Голова Верховної Ради України і вручив разом з Міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим відзнаки Верховної Ради, Міністерства внутрішніх справ та Національної гвардії бійцям, що брали участь у визволенні України.

Під час заходу відбулося офіційне відкриття музею військової частини 3066, зокрема, експозиції, присвяченої добровольчому батальйону імені Героя України генерала Кульчицького (раніше першого добровольчого батальйону).

Учасники урочистостей вшанували пам’ять загиблих бійців, що захищали Україну.

У заході взяли участь: Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, заступник командувача Національної гвардії України генерал-лейтенант Микола Балан, народні депутати України, особовий склад військової частини 3066, запрошені військовослужбовці, представники духовенства.