Україна та Австрія готові посилити політичних діалог і зацікавлені в зміцненні економічних відносин на фоні зростання спільної торгівлі та проведення реформ в Україні. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Федеральним президентом Республіки Австрія Александром Ван дер Белленом.

«Ваш візит, дружній візит, є хорошим кроком на шляху нашого зближення, - сказав Володимир Гройсман. - Ми вдячні за підтримку територіальної цілісності і засудження російської агресії. Ми постійно відчуваємо підтримку наших європейських прагнень. У нас добре розвиваються економічні стосунки. Ми достатньо близькі, і це спонукає нас розвивати наші можливості в різних сферах».

«Україну та Австрію багато поєднує, - зазначив зі свого боку Александр Ван дер Беллен. – Сьогодні ми відзначаємо хід реформ і говоримо про поглиблення економічних, культурних та політичних зв’язків між нашими країнами».

Глава Уряду наголосив, що європейська інтеграція – незворотній зовнішньополітичний вибір України. Саме тому Київ розраховує на подальшу активізацію діалогу з широкого спектру питань з огляду на головування Австрії в ЄС у другій половині цього року.

Володимир Гройсман проінформував Президента Австрії про поточну економічну ситуацію в Україні та плани щодо зміцнення економіки та забезпечення сталого зростання на 5-7% щороку. Досягненню мети, запевнив Прем’єр-міністр, сприятиме ухвалення великого пакета законопроектів, направлених на вирішення 5 основних завдань – підтримка і захист бізнесу, дерегуляція, поліпшення ділового клімату, полегшення доступу до фінансування та залучення інвестицій, заохочення інновацій. Серед пріоритетів – формування Служби фінансових розслідувань, створення Антикорупційного суду, продовження започаткованих реформ.

 У цьому контексті Президент Австрії повідомив, що інтерес до його візиту в Україну був великим. Так, в австрійську делегацію увійшли близько 40 представників ділових кіл, які взяли участь у сьогоднішньому діловому українсько-австрійському форумі, а також змогли напрацювати необхідні контакти для розвитку двосторонніх бізнес-проектів, передусім у сфері туризму, екології тощо.

Окрему увагу співрозмовники приділили ситуації на Сході. «Анексія Криму та окупація Сходу – протизаконна. Це яскраве порушення міжнародного права. Росія має враження, що це все залишиться без покарання. Але ми мусимо запобігти існуванню такої думки», - сказав Президент Австрії.

Довідково

За обсягами двосторонньої торгівлі товарами між Україною та країнами Європи Австрія посіла 14 місце з часткою 2,5% від загального показника. Загальний обсяг двосторонньої торгівлі зріс на 18,5% - до 1,2 млрд дол.

В Експортній стратегії України - Дорожній карті стратегічного розвитку торгівлі на період 2017-2021 рр., Австрія як член ЄС включена до переліку перспективних ринків для експорту української продукції.

Минулого року Австрія інвестувала в економіку України $1344,5 млн, що складає 3,4% від загального обсягу прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку нашої країни.