15 березня в приміщенні облдержадміністрації відбулась зустріч керівництва області з представниками проекту DESPRO - швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні”, який фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC) та впроваджується Швейцарським центром ресурсів та консультацій з питань розвитку (Skat).

У зустрічі взяли участь: голова облдержадміністрації Валерій Коровій, голова обласної Ради Анатолій Олійник, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, керівники структурних підрозділів ОДА та комунальних організацій.

Проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO на зустрічі представляли: керівник проекту Оксана Гарнець, експерт з питань публічних послуг та моніторингу проекту DESPRO В’ячеслав Сороковський, експерт з питань поводження з відходами проекту DESPRO Дмитро Лазненко та спеціаліст з PR проекту DESPRO Анастасія Галатенко.

Вітаючи гостей, очільник області пригадав 2007 рік, коли розпочалось впровадження проекту DESPRO на території України: цільовими регіонами тоді стали Автономна Республіка Крим, Вінницька та Сумська області. Тоді, під час першої фази впровадження проекту “Підтримка децентралізації в Україні”, відбулась реалізація проекту водопостачання у Калинівському районі, проекту водовідведення в Іллінецькому районі та проекту поводження з твердими побутовими відходами у Тульчинському районі.

«Даний проект є унікальним, адже впродовж трьох фаз його впровадження ми реалізували 62 проекти на загальну суму 79,4 млн. грн., з яких кошти населення становлять 26,32 млн.грн., що говорить про його довіру. Ми надзвичайно зацікавлені в продовженні нашої співпраці, і те, що ви завітали сьогодні до нас є знаковою подією. Знову ж таки, я пригадую, як після реалізації другої фази проекту ми прагнули розширити сфери нашої співпраці. І, як результат, минулого року в м. Тульчин ми відкрили новозбудований полігон твердих побутових відходів, за що ми хотіли б окремо подякувати. І сьогодні ми надзвичайно зацікавлені у впровадженні четвертої фази проекту», - зазначив Валерій Коровій.

З нагоди 10-річчя співпраці колектив проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, в особі керівника проекту Оксани Гарнець, був нагороджений Почесною грамотою Вінницької облдержадміністрації та обласної Ради за професіоналізм, багаторічну плідну співпрацю та вагомий внесок у розбудову та всебічний розвиток Вінниччини.

«Дійсно, Вінницька область стала пілотним регіоном, де впроваджувався наш проект і саме тут ми напрацьовували практики, які зараз ми реалізовуємо в інших областях. Мені дуже приємно, що в четвертій фазі проекту ми розпочинаємо новий етап співпраці. Ми вже працювали в сфері сільського водопостачання та водовідведення, а також в сфері поводження з твердими побутовими відходами. І саме на останньому ми і сфокусуємось під час четвертої фази проекту. А саме на розробці та впровадженні регіональної політики поводження з твердими побутовими відходами. Ще одним інноваційним елементом даної фази, який ми плануємо започаткувати у Вінницькій області і тут продемонструвати весь його потенціал, стане удосконалення механізму регіонального кредитування для проектів розвитку. Сюди також належатимуть інфраструктурні проекти. В цьому напрямку ми працюємо співпрацювати з Обласним фондом сприяння інвестиціям та будівництву. Саме на цей напрямок планується залучити 7,8 млн грн співфінансування», - зазначила Оксана Гарнець.

У відповідь, голова облдержадміністрації Валерій Коровій підкреслив, що інфраструктурні проекти на разі є дуже актуальними, адже, внаслідок бюджетної децентралізації органи місцевого самоврядування на базовому рівні отримали великі фінансові ресурси: місцеві бюджети за останні три роки виросли  із 3 млрд. грн. майже до 9 млрд. грн., в той же час питома вага обласного бюджету скоротилась з 41% до 11%, тобто фінансові ресурси закумульовані на базовому рівні.

В рамках заходу відбулось підписання Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво між швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, Вінницькою обласною державною адміністрацією та Вінницькою обласною Радою. Документ спрямований на поглиблення діяльності DESPRO у Вінницькій області та стане основою для втілення четвертої фази проекту території регіону.