Російська Федерація і, зокрема, російський газовий монополіст «Газпром», винні Україні за різними газовими справами понад 8 млрд грн і ці кошти будуть так чи інакше виплачені на користь нашої держави. Про це в ефірі одного із загальнонаціональних телеканалів сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. 

«Ми виграли Стокгольмський арбітраж. Це 2,5 млрд дол. Ще майже 6 млрд дол. (172 млрд грн) – за позовом Антимонопольного комітету України (за порушення антимонопольного законодавства). Це 8,5 млрд дол. Вони не хочуть цього виконувати, але куди вони дінуться», - сказав Глава Уряду.

Довідково

Наприкінці лютого Артбітражна Палата Стокгольму задовольнила позовні вимоги НАК «Нафтогаз України» щодо «Газпрому» через порушення контрактних зобов’язань по транзиту російського газу через Україну. Суд схвалив рішення про сплату компенсації за  обсяги, які були недопоставлені. Втім «Газпром» не виконує рішення суду.

Позиція Уряду озвучувалася неодноразово. Як наголошував Володимир Гройсман, позиція України у ситуації з «Газпромом» має бути жорсткою і послідовною. «Газпром» має виконувати вердикт Стокгольмського арбітражу. Так само, звертав увагу Глава Уряду, «Газпром» має виконувати рішення АМКУ про сплату штрафу за порушення антимонопольного законодавства України в розмірі 172 млрд грн, накладеного в 2016 році. 

«В нинішній ситуації ми повинні об'єднати усі наші зусилля для того, щоб змусити «Газпром» виконувати усі свої зобов'язання. За невиконання зобов'язань російський монополіст має нести жорстку відповідальність», - відзначав Глава Уряду.