4 квітня на сцені Вінницького обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. К. Садовського відбудеться прем’єра вистави про життя Квітки Цісик, приуроченої 65-річчю від Дня народження американської співачки українського походження. 

З цієї нагоди 28 березня в приміщенні обласної державної адміністрації відбулася прес-конференція організаторів та натхненників театрального проекту: голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія, американського піаніста, продюсера соціально-благодійного проекту «Незабутня Квітка» Алекса Гутмахера, режисера-постановника вистави,  головного режисера Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. М. К. Садовського Таїсії Славінської, директора театру ім. Садовського Володимира Лозовського та головного лікаря Подільського регіонального центру онкології Володимира Шамрая.

«Ідея зародилася близько 2 років тому, коли ми тільки почали реалізовувати проект «Квітка», - зазначив голова облдержадміністрації Валерій Коровій. - На одному з концертів пам’яті Квітки Цісик мене вразила озвучена статистика, що біля 40 % смертей від раку молочної залози є наслідком несвоєчасної діагностики захворювання. Тоді виникла ідея придбати пересувний мамограф, і вона реально втілена в життя. Активним рушієм цього процесу виступив пан Алекс. Проект «пішов», і ми побачили, що є потреба в розвитку, в продовженні цього діалогу. І враховуючи, що ми будемо відзначати 65 років з Дня народження Квітки Цісик, зародилася ідея поставити виставу – у стінах нашого театру Садовського, з нашою трупою. Тож ми всі в очікуванні цієї прем’єри».

За словами продюсера соціально-благодійного проекту «Незабутня Квітка» Алекса Гутмахера, це імпреза не тільки для Вінниці, а й загалом для України та світу, оскільки є першою театральною постановкою про життя співачки.

«Чому саме Вінниця обрана для постановки? Тому що Вінниця зробила величезний крок в проекті «Незабутня Квітка», завдяки голові облдержадміністрації, депутатському корпусу, - підкреслив Алекс Гутмахер. – Я хочу провезти цей спектакль у виконанні вінницького театру всією Україною. А потім – за кордон, до української громади світу. Нас вже чекають у США, в Канаді. Ця імпреза – це величезний крок, здійснений завдяки людям, котрі особисто відчули і зробили грандіозну справу. Адже врятоване життя жінок – це нація. Тож я дякую усім причетним до організації та втілення цього проекту».

Алекс Гутмахер, окрім того, зазначив, що до 65-річчя Квітки Цісик готується цілий комплекс заходів. І вінницька театральна прем’єра «КVІТКА. Пісня наяву й у снах», яка символічно відбудеться 4 квітня, у День народження співачки, дасть старт цьому дійству. Вже 5 квітня моноспекталь «Я – Квітка» представить театр ім. І. Франка, 6 квітня планується перша дитяча імпреза «Квітчині колискові», а 7 квітня в Національній опері України відбудеться великий заключний концерт.

Інтригу вінницької прем’єри – хто ж постане у головній ролі – відкрила під час прес-конференції режисер-постановник вистави Таїсія Славінська. «Роль Квітки Цісик буде виконувати молода актриса театру Тетяна Фролова, яка тільки починає свій акторський шлях. Думаю, вона зможе передати душу Квітки, її легкість і ту всесвітню любов до України, до пісні. Зайняті у виставі й знані актори: Валерій Прус, Анатолій Вольський, Максим Какарькін, Любов Остапчук, Наталя Шолом. Тож у нас зірковий склад. Усі натхненно працюють. Ми, звичайно ж, хвилюємось і чекаємо усіх на прем’єрі», - зауважила Таїсія Славінська. А директор Вінницького музично-драматичного театру ім. М. К. Садовського Володимир Лозовський, у свою чергу, зазначив: усі квитки на прем’єрний показ вже розкуплені.

Як і проект «Незабутня Квітка», результатом якого стало придбання пересувного мамографа, так і вистава «КVІТКА. Пісня наяву й у снах» носить благодійний характер і спрямована, в першу чергу, на придбання обладнання для ранньої діагностики раку молочної залози, а відтак й збереження життя українських жінок.

«У жовтні 2016 року нам був переданий пересувний мамограф – перший на Вінниччині і один з перших в державі, - зазначив головний лікар Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай. - З того часу він відпрацював по 20 районах Вінницької області, було оглянуто майже 4 300 жінок. У 30 % оглянутих виявлена та чи інша передракова патологія, і більшість жінок були направлені для подальшої діагностики та лікування в Подільський регіональний центр онкології. У 13 жінок було виявлено рак, у 43 – підозра на рак».

Володимир Шамрай також відзначив, що Вінниччина займає сьогодні одне з найкращих місць по рівню надання діагностики цього захворювання. «В тому числі й завдяки впровадженню цієї новації – роботи мамографа, нам вдалося знизити відсоток занедбаних випадків раку молочної залози до 3,3 %. Загалом по Україні цей показник - більше 15 %», - зауважив Володимир Шамрай.

Організатори проекту обіцяють, що вистава стане справжнім святом українства, святом для усіх шанувальників творчості Квітки Цісик і ще одним дієвим кроком у боротьбі за життя та здоров’я українок.