Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час брифінгу у понеділок зазначив, що цей пленарний тиждень буде розпочато з розгляду законопроектів щодо скасування електронних декларацій для громадських діячів антикорупційного сектору і щодо декриміналізації громадських діячів за невчасну подачу електронних декларацій. Він нагадав, що ініційований ним законопроект складається з двох частин. Однією з них передбачено скасування електронних декларацій, другою - декриміналізацію.

Цей законопроект А.Парубій запропонував підписати головам фракцій - і станом на момент брифінгу його підписали він як Голова Верховної Ради України, його заступники Ірина Геращенко та Оксана Сироїд, а також голова фракції політичної партії «Народний Фронт» Максим Бурбак, голова фракції політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» Олег Березюк, голова фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко. «Зараз ми ще очікуємо, хто з голів фракцій долучиться до цього законопроекту, - додав він. - Я вважаю, він є об’єднуючим, він є дуже зрозумілим і чітким, я сподіваюсь, що завтра Верховна Рада України включить його до порядку денного сесії і розгляне законопроект».

На переконання Голови Верховної Ради, «відтермінування нічого не дає і нічого не вирішує, тому що відтермінування проблеми, яка склалась на сьогодні, відтягне її вирішення на три місяці». «Вважаю, що корегування електронного декларування також не вирішує питання. Правильним рішенням буде лише повне скасування електронного декларування», - наголосив А.Парубій. За його словами, електронне декларування для громадських діячів антикорупційного сектору має дві складових. Одна з них – внутрішня. «Адже електронне декларування передбачене для публічних осіб, який працюють у публічній сфері, а громадські активісти не працюють у бюджетній сфері, не мають доступу до бюджетних коштів і тому вважаю некоректним електронне декларування для громадських діячів», - уточнив Голова Парламенту.

Друге, що для України є теж дуже важливим, – це міжнародна реакція. «Я переконаний, що в той час, коли весь цивілізований світ, і країни Європейського Союзу, і Сполучені Штати, які підтримують Україну в боротьбі проти російського агресора, які продовжують санкції проти російського агресора, їхня позиція стосовно цього закону для України має буди дуже важливою для зберігання солідарності з цивілізованим світом і для того, щоб продемонструвати і довести, що Україна залишається і є частиною цивілізованого світу», - підкреслив він. Тому він буде завтра, як і у попередній четвер, переконувати депутатів підтримати цю позицію: «Я дуже сподіваюсь, що публічні заяви перейдуть у відповідну кількість голосів у залі».  

Водночас, у відповідь на запитання щодо законності протесту окремих громадських діячів проти подання декларацій А.Парубій наголосив, що «ніхто не має права порушувати закон». Він нагадав, що коли питання електронного декларування стояло на порядку денному Верховної Ради України, він як Голова не голосував за цю ініціативу і ніколи її не підтримував, завжди виступав проти неї. «Тому завтра я ініціюю декриміналізацію для громадських активістів, - уточнив він і зазначив. - Разом з тим, на пряме питання, чи можна ігнорувати закон, скажу, що моя позиція завжди була незмінна - закон один для всіх, ніхто не має права його порушувати. Водночас, Верховна Рада України повинна зробити усе можливе, щоб впорядкувати цю сферу».