Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся у четвер із Сенатором Конгресу Сполучених Штатів Америки Робертом Портманом, який уперше приїхав з візитом в Україну.

Голова Верховної Ради висловив вдячність Сенатору за тверду, послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України з боку Конгресу та Сенату США та його особисту активну роботу у цьому напрямі на посаді співголови українського Кокусу у Сенаті.

А.Парубій відзначив особисте лідерство і особисті зусилля Роберта Портмана у питаннях надання Україні військової допомоги, зокрема оборонних озброєнь, а також за підтримку та посилення санкцій у зв’язку з агресивними діями Росії.

Окрему увагу було приділено зміцненню енергетичної безпекової солідарності між Україною і США, зокрема у питанні засудження реалізації проекту «Північний потік-2». Голова Парламенту наголосив на тому, що Президент США Дональд Трамп стоїть на твердій позиції у цьому питанні, і це було висловлено нещодавно у його промові, та нагадав про Звернення до спікерів західних європейських країн і США щодо неприпустимості та небезпеки побудови «Північного потоку-2». За його словами, це звернення підписали спікери Латвії, Литви, Польщі, Молдови, України та Естонії. «Ваша позиція щодо «Північного потоку-2» підтверджує спільну позицію щодо агресивної політики Кремля, сподіваюсь, що ця норма знайде буде реалізована у законопроекті Конгресу та імплементована. Також сподіваюсь, що наш голос буде почуто і у західних європейських столицях», - зазначив Голова Українського парламенту.

Голова Верховної Ради і Сенатор Роберт Портман також обговорили актуальні питання реалізації реформ в Україні. А.Парубій поінформував учасників зустрічі про досягнутий прогрес у цій сфері і заплановані подальші кроки, зокрема в контексті ухвалення Закону про національну безпеку і продовження боротьби з корупцією. А.Парубій зазначив, що закон про антикорупційний суд, що завершить законодавчий цикл по утворенню структур по боротьбі з корупцією, ухвалено у першому читанні.

На початку зустрічі Сенатор вручив Голові Верховної Ради список 98 американських конгресменів, які проголосували за введення санкцій проти Росії у червні 2017 року, під час візиту до Конгресу Андрія Парубія. Р. Портман відзначив: «Ваш приїзд надав великий імпульс ухваленню рішення про введення санкцій проти Російської Федерації».

Сенатор Конгресу США Роберт Портман високо оцінив особисті зусилля Голови Верховної Ради та підтвердив налаштованість американських конгресменів на подальшу підтримку України, як у фінансовому вимірі, так і у питанні надання летального оборонного озброєння. Він також позитивно оцінив роботу над законопроектом про Національну безпеку і оборону, зокрема, у частині посилення контролю і нагляду з боку Українського парламенту за військовим сектором. Р.Портман також зазначив, що інвестиційна допомога Україні може бути значно більшою за умови ефективної боротьби з корупцією. «Це важливо для українських людей. Щоб мати гарних інвесторів, потрібні фахові прокурори», - підкреслив він, побажавши успіху і висловивши сподівання на «подальшу плідну співпрацю, представляючи волю народів у демократичному процесі».