Започаткована реформа децентралізації вимагає зміни мислення та підходів до формування стратегій регіонального розвитку, коли є розуміння, що є зміцнення громади, а не як спожити переданий ресурс. Про це сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, звертаючись до учасників розширеної урядової наради "Децентралізація та регіональний розвиток" у Вінниці.

Він наголосив, що раніше всі кошти й повноваження були в Києві. Громади отримували нуль. І кожен міністр визначав, яку субвенцію дати, який проект підтримати. Це і позбавило відповідальності, а заодно зумовило ситуацію, коли сьогодні громади просять "дай", а ухвалювати рішення не хочуть.

"Така система неприйнятна, - сказав Володимир Гройсман. - Є гроші, і є інструменти, як їх заробляти та примножувати. Це важлива зміна! Треба сьогодні активізуватись вам (регіонам). Треба змінювати підходи і мислення".

При цьому Прем'єр-міністр зауважив, що рух реформи має бути в одному напрямку - напрямку побудови сильних громад.

"Не може бути так, що ми будуємо сучасний автомобіль, а ви докручуєте до нього дерев'яні колеса. Ми маємо вибудовувати єдину конструкцію, - сказав Глава Уряду. - Коли ми говоримо про розвиток, ми говоримо про якість життя, а не споживання".