Про це зазначив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій, даючи коментарі журналістам по завершенню  урядової наради «Децентралізація та регіональний розвиток», яка пройшла у Вінниці 5 квітня.

За словами Валерія Коровія, проведення такого рівня заходу саме у Вінниці  є визнанням того, що  заходи, які здійснюються  на Вінниччині  та в нашому обласному центрі  в рамках децентралізації  мають позитивний результат та визнаються на вищому державному рівні.

«Аналізуючи  три основи, на яких базується процес децентралізації - це бюджетна децентралізація, процес об’єднання територіальних громад та адміністративна децентралізація, я переконаний, що Вінниччина є абсолютним лідером в  системі трансформації надання адміністративних послуг» - переконаний Валерій Коровій, - «Вінничани вже звикли отримувати необхідні адміністративні послуги у прозорих офісах, які вже  не один рік діють у нас. І  дуже добре, що на сьогодні в області вже 57% всіх адміністративних послуг, що надаються в державі, можна отримати в ЦНАПах, а в місті Вінниці це вже 98%».

Акцентував увагу очільник області і на важливості питання формування бюджетів розвитку, оскільки це потужна підтримка бюджетної децентралізації , яка є стимулом розвитку ОТГ. І знову ж Вінниччина тут виступає одним з лідерів в Україні  по виконанню та зростанню доходів до місцевих бюджетів.

«За перший квартал поточного року динаміка зростання доходів в Україні склала +23%, а у Вінницькій області ця цифра становить +37%. І це, в першу чергу,  результат  детінізації цілого ряду доходів», - підкреслив Валерій Коровій.

Очільник області висловив переконання, що на Вінниччині до кінця 2019 року має бути сформовано 70%  ОТГ. « І це стане тією критичною  масою, за якою відбудеться повне об’єднання громад. Але все ж таки той, хто піде перший, матиме переваги, адже всі інші змушені будуть підтягуватись до вже існуючих ОТГ. Вкотре наголошую, ОТГ – це інструмент вирішення питань та проблем громади: освітлення, ремонт доріг, будівництво дитячих площадок -  все те, що створює комфортні умови для проживання на даній території. Але є ще один дуже важливий момент – це можливість залучення на територію ОТГ інвесторів», - відмітив  Валерій Коровій.

Загалом голова Вінницької ОДА переконаний, що нарада яка відбулася у Вінниці – це не проста нарада, це площадка та дуже серйозне середовище обміну думками.  «Спостерігаю наскільки активно люди спілкуються: голови ОДА, ОТГ, урядовці, команда Президента. Все це створює неймовірно продуктивну  атмосферу, і я переконаний, що матиме позитивні наслідки».