Президент Петро Порошенко та Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорили питання проекту «Північний потік-2» під час двосторонніх переговорів.

«Звичайно, що обговорювалися й інші питання, включаючи і «Північний потік-2», і узгодження по інших проблемних питаннях»,  - повідомив Петро Порошенко за підсумками переговорів під час спільного брифінгу для ЗМІ.

За його словами, також обговорювались питання і щодо мит, які запроваджують США щодо металургійної продукції як українських, так і європейських виробників. «І скоординована позиція України і Німеччини надзвичайно важлива», - додав Президент.

В свою чергу, Ангела Меркель наголосила, що дуже докладно обговорила з українським Президентом тему «Північного потоку-2».

«Звичайно я дуже уважно заслухала українські застереження і це правильно. Я вчора під час телефонної розмови з російським президентом наголосила, що не може такого бути, що через «Північний потік-2» Україна практично не буде мати жодного значення як транзитна країна природного газу», - підкреслила Федеральний канцлер.

Ангела Меркель зазначила, що транспортування російського газу має стратегічне значення для України. «Треба розділяти два питання. Одна справа, коли йде мова про російський природний газ, який проходить через Балтийське море, чи це через Україну. Залежність залишається від російського газу. Але для України – це має стратегічне значення», - зазначила Ангела Меркель.

Федеральний канцлер підкреслила, що проект «Північний потік-2» неможливий без того, що ми з'ясували однозначно як виглядатиме ситуація з українським транзитом».

Вона наголосила, що потрібно враховувати застереження України і знайти компромісне рішення: «Ви бачите, що це не тільки економічний проект, він звичайно має також враховувати політичний фактор. І ми й надалі будемо залишатися в контакті. І ми будемо обмінюватися думками».