ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

  

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

24 вересня  2018 року                                   № 729

 

 

Про розроблення проекту Програми економічного і соціального розвитку області на 2019 рік

 

Відповідно до Закону України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України», з метою своєчасного складання проекту обласного бюджету та розроблення проекту Програми економічного і соціального розвитку області на 2019 рік:

 1. Затвердити такі, що додаються:

 1) структуру проекту Програми економічного і соціального розвитку області на 2019 рік;

 2) рекомендації щодо розроблення проекту Програми економічного і соціального розвитку області на 2019 рік.

 2. Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації (Мережко В.М.) спільно з іншими структурними підрозділами облдержадміністрації, територіальними органами міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, обласними установами та організаціями, райдержадміністраціями, виконкомами міських рад міст обласного значення та об’єднаними територіальними громадами розробити проект Програми економічного і соціального розвитку області на 2019 рік (далі – проект Програми) із врахуванням пріоритетів, визначених в Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року (нова редакція).

 3. Запропонувати Головному управлінню статистики у Вінницькій області (Ігнатов С.Н.) оперативно забезпечувати структурні підрозділи облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення та об’єднані територіальні громади відповідними інформаційно-статистичними матеріалами, необхідними для розроблення проекту Програми.

 4. Структурним підрозділам облдержадміністрації, територіальним органам міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, обласним установам та організаціям, райдержадміністраціям, виконкомам міських рад міст обласного значення та об’єднаним територіальним громадам розробити і подати до 10 жовтня 2018 року Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації відповідні розділи проекту Програми.

 5. Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації (Мережко В. М.) внести проект Програми обласній Раді для розгляду і затвердження.

 6. Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження облдержадміністрації від 26 вересня 2017 року № 671 «Про розроблення проекту програми економічного і соціального розвитку області на 2018 рік».

 7. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на першого заступника, заступників голови облдержадміністрації відповідно до розподілу обов’язків.

 

      Перший заступник голови

обласної державної адміністрації                                                           

    А.ГИЖКО

 

 

 

                                                                           ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження голови

облдержадміністрації

від 24 вересня 2018 року № 729

 

  

Р Е К О М Е Н Д А Ц І Ї

щодо розроблення проекту Програми економічного

і соціального розвитку області на 2019 рік

 

1. Проект Програми економічного і соціального розвитку області на 2019 рік (далі – проект Програми) розробляється за її структурою.

 Структурні підрозділи облдержадміністрації та інші виконавці, що беруть участь у розробленні проекту Програми, готують матеріали щодо напрямів державної політики, розвитку галузей економіки або сфер діяльності по колу підприємств усіх форм власності, що входять до відповідної сфери діяльності. По районах області матеріали даються в цілому за територіями, незалежно від галузевого чи іншого підпорядкування підприємств.

 Інформація дається у вигляді максимально конкретного опису тих позитивних змін, на які спрямована діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.

 2. У першому розділі проекту Програми “Оцінка соціального та економічного розвитку області (стан, проблеми, причини)” поточний стан відповідної галузі економіки чи сфери діяльності у звітному періоді та реалізації політики, що проводилась, аналізується за наступними параметрами:

завдання, що ставилися перед галуззю (сферою діяльності) у 2018 році;

загальна характеристика галузі (сфери діяльності) та державної політики, яка проводилась у даній галузі (сфері діяльності), а також стан її реалізації;

аналіз існуючої динаміки, тенденцій, пропорцій розвитку та чинників, що їх обумовлюють у звітному періоді;

аналіз проблем та заходів щодо їх подолання;

аналіз виконання програмних заходів щодо розвитку галузі (сфери діяльності);

характеристика змін у нормативно-правовій базі, яка відбулась протягом останнього року і набере чинності з 2019 року або вже чинна, та їх наслідки, що будуть впливати на ситуацію в області протягом 2019 року;

основні ризики та проблеми, пов’язані із застосуванням Бюджетного кодексу України.

Проводиться аналіз проблемних районів у галузі (сфери діяльності) з точки зору виконання основних показників обласної Програми економічного і соціального розвитку області на 2018 рік.

 3. У другому розділі проекту Програми “Цілі та пріоритети на 2019 рік” визначаються першочергові завдання, які направленні на вирішення соціальних проблем та підвищення рівня життя населення, та зазначаються основні напрямки здійснення політики у таких сферах: захисту територіальної цілісності області, соціально-гуманітарній, економічній, природокористування, безпеки виробництва і життєдіяльності людини, розвитку громадянського суспільства.

 4. У третьому розділі проекту Програми “Шляхи розв’язання головних проблем та досягнення поставлених цілей” до кожного із запропонованих пріоритетів повинні надаватися заходи у вигляді максимально стислого та конкретного опису тих позитивних змін, на які вони спрямовані, а також необхідно показати очікуваний результат (на основі регулятивного показника).

 5. У четвертому розділі проекту Програми “Ризики та можливі перешкоди” викладаються можливі виклики та загрози сталому економічному зростанню у 2019 році, що розділяються на зовнішні перешкоди та ризики, внутрішні чинники, які можуть привести до перешкод у розвитку економіки, а також особливості розвитку економіки області, що можуть породжувати специфічні для області внутрішні ризики і перешкоди.

 6. Матеріали до проекту Програми надаються Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації у вигляді повністю підготовлених розділів за структурою, на паперових та електронних носіях (формат текстового файлу Word, шрифт 12 Times New Roman).

 7. При розробленні проекту Програми структурні підрозділи облдержадміністрації, територіальні органи міністерств, інші центральні органи виконавчої влади, обласні установи та організації співпрацюють із відповідними відділами Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації (відділ аналізу й прогнозування регіонального розвитку, каб. №825, тел. 66-14-26, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.).

 

____________________________

 

  

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження голови

облдержадміністрації

від 24 вересня 2018 року № 729

 

Структура проекту Програми економічного і соціального розвитку області на 2019 рік

 

№ з/п

Найменування розділу

Виконавці

 

Вступ

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації, структурні підрозділи облдержадміністрації.

1.

Оцінка соціального та економічного розвитку області (стан, проблеми, причини)

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації, структурні підрозділи облдержадміністрації.

2.

Цілі та пріоритети на 2019 рік

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації, структурні підрозділи облдержадміністрації.

3.

Шляхи розв’язання головних проблем та досягнення поставлених цілей

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації, структурні підрозділи облдержадміністрації.

3.1.

Підтримка зміцнення обороноздатності держави, формування правосвідомості громадян

3.1.1.

Пріоритет 1. Забезпечення виконання повноважень, передбачених законодавством, в галузі оборони та мобілізаційної підготовки

Департаменти облдержадміністрації: цивільного захисту*, фінансів; Головне управління ДСНС України у Вінницькій області; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення та об’єднані територіальні громади, Вінницький обласний військовий комісаріат.

3.1.2.

Пріоритет 2. Забезпечення виконання повноважень, передбачених законодавством, в галузі забезпечення законності, правопорядку, прав і свобод громадян.

Департаменти облдержадміністрації: цивільного захисту*, фінансів; Головне управління ДСНС України у Вінницькій області; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення та об’єднані територіальні громади.

3.2.

Захист населення області від наслідків надзвичайних ситуацій та

забезпечення функціонування регіональної підсистеми державної системи цивільного захисту

3.2.1.

Пріоритет. Реалізація державної політики у сфері захисту населення і територій області від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Департаменти облдержадміністрації: цивільного захисту*, фінансів; Головне управління ДСНС України у Вінницькій області; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення та об’єднані територіальні громади.

3.3.

Зростання конкурентоспроможності економіки області.

Забезпечення умов сталого економічного розвитку

3.3.1.

Пріоритет 1. Розвиток промислового комплексу області, активізація інноваційних процесів та створення сприятливих умов для посилення інвестиційної діяльності в області.

Департаменти облдержадміністрації: міжнародного співробітництва та регіонального розвитку*, агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.3.2.

Пріоритет 2. Підвищення конкурентоспроможності агропромислового комплексу шляхом ефективного використання природних та людських ресурсів, впровадження новітніх та енергоощадних технологій у виробництво, переробку та інфраструктуру зберігання продукції.

Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів*, райдержадміністрації, об’єднані територіальні громади.

3.3.3.

Пріоритет 3. Стимулювання розвитку малих форм господарювання та кооперації на селі.

Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів*, райдержадміністрації, об’єднані територіальні громади.

3.3.4.

Пріоритет 4. Стимулювання розвитку сільськогосподарського дорадництва, навчання, поширення інноваційних розробок.

Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів*, райдержадміністрації, об’єднані територіальні громади.

3.3.5.

Пріоритет 5. Здійснення заходів по ефективному використанню водних ресурсів області.

Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів*, райдержадміністрації, об’єднані територіальні громади.

3.3.6.

Пріоритет 6. Впровадження ресурсо- та енергозберігаючих технологій в системі життєзабезпечення населених пунктів.

Департаменти облдержадміністрації: житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури*, фінансів, охорони здоров’я, освіти і науки; управління культури і мистецтв облдержадміністрації; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.3.7.

Пріоритет 7. Подальше формування позитивного інвестиційного іміджу області. Популяризація інвестиційного порталу Вінниччини через соціальні мережі та офіційні веб-портали європейських партнерів.

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації*, структурні підрозділи облдержадміністрації; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.3.8.

Пріоритет 8. Підвищення якості обслуговування в сфері торгівлі та послуг.

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації*, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.3.9.

Пріоритет 9. Створення сприятливих умов розвитку малого та середнього бізнесу.

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації*, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення, органи місцевого самоврядування, об’єднані територіальні громади.

3.3.10.

Пріоритет 10. Розвиток транспортної інфраструктури в області.

Департаменти облдержадміністрації: житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури, фінансів; управління дорожнього господарства облдержадміністрації*, Служба автомобільних доріг у Вінницькій області, ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Вінницькій області»; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.3.11.

Пріоритет 11. Подальший розвиток міжрегіонального, міжнародного та транскордонного співробітництва.

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації*, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення, органи місцевого самоврядування, об’єднані територіальні громади.

3.3.12.

Пріоритет 12. Підвищення рівня доходів населення, посилення боротьби з тіньовою зайнятістю. Ефективність ринку праці.

Департаменти облдержадміністрації: соціальної та молодіжної політики*, міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації, фінансів; Головне управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області; Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області; Головне територіальне управління юстиції у Вінницькій області; Управління Держпраці у Вінницькій області; Федерація профспілок області; Вінницьке об’єднання організацій роботодавців; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.4.

Розвиток людського капіталу та підвищення стандартів життя населення

3.4.1.

Пріоритет 1. Забезпечення високих стандартів навчання, активізація співпраці у сфері освіти і науки.

Департамент освіти і науки облдержадміністрації*, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.4.2.

Пріоритет 2. Дооснащення газових котелень котлами на альтернативних видах палива та виведення їх з підвальних приміщень у загальноосвітніх навчальних закладах.

Департаменти облдержадміністрації: освіти і науки*, фінансів, будівництва, містобудування та архітектури; райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.4.3.

Пріоритет 3. Покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів.

Департаменти облдержадміністрації: освіти і науки*, фінансів; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.4.4.

Пріоритет 4. Підвищення якості та ефективності високоспеціалізованої і високотехнологічної медичної допомоги (ІІІ рівень).

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації*.

3.4.5.

Пріоритет 5. Зниження смертності хворих області від серцево-судинної патології шляхом реалізації субпроекту Світового банку «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, яка направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації*, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.4.6.

Пріоритет 6. Соціальний захист окремих категорій громадян

Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації*; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.4.7.

Пріоритет 7. Соціальна підтримка учасників АТО/ООС та їх сімей, сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС, а також сімей героїв Небесної Сотні з Вінниччини.

Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації*; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.4.8.

Пріоритет 8. Забезпечення земельними ділянками військово-службовців, які беруть учать у антитерористичній операції на Сході України.

Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області*, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення.

3.4.9.

Пріоритет 9. Подолання дитячої безпритульності і бездоглядності, запобігання сирітству, створення умов для всебічного розвитку та виховання дітей, покращення якості життя дітей соціально вразливих груп.

Служба у справах дітей облдержадміністрації*; департаменти облдержадміністрації: соціальної та молодіжної політики, освіти і науки; управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації; Головне управління Національної поліції у Вінницькій області; обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.4.10.

Пріоритет 10. Забезпечення ефективної роботи у сфері підтримки сім’ї, запобігання та протидії домашньому насильству, попередження торгівлі людьми, забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків.

Департаменти облдержадміністрації: соціальної та молодіжної політики*, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, охорони здоров’я, освіти і науки, обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; Головне територіальне управління юстиції у Вінницькій області; Управління державної міграційної служби України у Вінницькій області; райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.4.11.

Пріоритет 11. Ефективне функціонування соціальної сфері.

Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації*; Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

 

3.4.12.

Пріоритет 12. Реалізація програм доступного житла в області.

Департаменти облдержадміністрації: житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури, будівництва, містобудування та архітектури*; комунальна організація “Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву”, Вінницьке регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.4.13.

Пріоритет 13. Забезпечення всіх категорій споживачів питною водою, приведеною до стандартів якості.

Департаменти облдержадміністрації: житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури*, будівництва, містобудування та архітектури; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.4.14.

Пріоритет 14. Забезпечення міжнародного співробітництва у сфері соціальної та молодіжної політики.

Департаменти облдержадміністрації: соціальної та молодіжної політики*, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, міжнародного співробітництва та регіонального розвитку, освіти і науки, Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.4.15.

Пріоритет 15. Реалізація заходів з розвитку фізичної культури та спорту.

Управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації*; департаменти облдержадміністрації: інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю; культури і мистецтв; служба у справах дітей облдержадміністрації; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.4.16.

Пріоритет 16. Збереження культурної спадщини, сприяння розвитку культури і мистецтв та креативних індустрій. Забезпечення міжнародної співпраці у культурній сфері.

Управління культури і мистецтв облдержадміністрації*, будівництва, містобудування та архітектури; Державний архів Вінницької області; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.4.17.

Пріоритет 17. Розвиток туристичної галузі.

Департаменти облдержадміністрації: міжнародного співробітництва та регіонального розвитку*, житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури; управління культури і мистецтв облдержадміністрації будівництва, містобудування та архітектури; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення; об’єднані територіальні громади; Вінницький торгово-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету; Донецький національний університет.

3.4.18.

Пріоритет 18. Сприяння розвитку вітчизняного книговидання та розповсюдження, популяризації читання.

Департаменти облдержадміністрації: інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю*, освіти і науки; управління культури і мистецтв облдержадміністрації.

3.4.19.

Пріоритет 19. Забезпечення міжконфесійної та міжнаціональної злагоди в області.

Управління у справах національностей та релігії облдержадміністрації*.

3.5.

Екологічна безпека навколишнього середовища

3.5.1.

Пріоритет 1. Забезпечення екологічної безпеки та використання рекреаційного потенціалу області.

Департаменти облдержадміністрації: агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів*, охорони здоров’я; Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.6.

Розвиток громадянського суспільства

3.6.1.

Пріоритет 1. Інформаційне забезпечення державної політики, підвищення ролі засобів масової інформації у становленні громадянського суспільства та  рівня взаємодії органів місцевої влади із ЗМІ та інститутами громадянського суспільства.

Департаменти облдержадміністрації: інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю*, фінансів; райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.6.2.

Пріоритет 2. Створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації української молоді, формування патріота і громадянина.

Департаменти облдержадміністрації: соціальної та молодіжної політики*, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, освіти і науки; Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, райдержадміністрації; виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.6.3.

Пріоритет 3. Забезпечення конституційних прав та інтересів громадян. Посилення заходів щодо запобігання корупції.

Апарат облдержадміністрації сектор з питань запобігання корупції*, Головне управління Національної поліції у Вінницькій області, Прокуратура Вінницької області; райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення.

3.6.4.

Пріоритет 4. Проведення аналізу ефективного використання бюджетних коштів в ході виконання обласних програм.

Департамент фінансів облдержадміністрації*, структурні підрозділи облдержадміністрації, Головне управління статистики у Вінницькій області.

3.6.5.

Пріоритет 5. Залучення територіальних громад до розробки програм (заходів) з комплексного розвитку територій.

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації*, структурні підрозділи облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.6.6.

Пріоритет 6. Розвиток самодостатніх і спроможних територіальних громад та їх об’єднань

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації*, структурні підрозділи облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення, об’єднані територіальні громади.

3.6.7.

Пріоритет 7. Впровадження технологій е-урядування та е-демократії в місцевих органах виконавчої влади та місцевого самоврядування регіону

Управління інформаційних технологій апарату облдержадміністрації*

4.

Ризики та можливі перешкоди

 

 

 

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації, структурні підрозділи облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення та об’єднані територіальні громади.

5.

Додатки

5.1.

Основні показники економічного і соціального розвитку Вінницької області на 2019 рік.

Структурні підрозділи облдержадміністрації, територіальні органи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади України.

5.2.

Перелік обласних програм.

Структурні підрозділи облдержадміністрації, територіальні органи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади України.

 ______________________________

 

Примітка: * відповідальні за узагальнення та подання інформації за окремими пріоритетами.

Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації буде співпрацювати лише з відповідальними за виконання пріоритетів, всі інші матеріали розглядатися не будуть.