РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

22 лютого 2022 року

Вінниця

     № 83

 

 

Про виконання завдань з реалізації положень Закону України «Про

основи національного спротиву»

 

За результатами спільного розширеного засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради та колегії обласної державної адміністрації, яке відбулося 16 лютого 2022 року, з метою реалізації положень Закону України «Про основи національного спротиву»:

1. Департаменту гуманітарної політики обласної державної адміністрації сприяти:

1) здійсненню заходів щодо приведення початкової загальновійськової підготовки у закладах загальної середньої освіти області згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року № 1443 «Про затвердження Порядку організації та здійснення загальновійськової підготовки громадян України до національного спротиву» та наказу Міністерства освіти і науки України від 13 грудня 2021 року № 1357 «Про затвердження Типового переліку засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів предмета «Захист України» закладів освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти»;

2) призначенню на посади педагогічних працівників, які проводять початкову підготовку, офіцерів запасу або резервістів офіцерського складу, спроможних за віком та станом здоров’я викладати предмет «Захист України». У разі, коли неможливо укомплектувати такі посади офіцерами запасу або резервістами офіцерського складу, надавати перевагу підготовленим та досвідченим сержантам (старшинам), солдатам (матросам) запасу або резерву;

3) залученню педагогічних працівників, які навчають предмету «Захист України», до обов’язкового проходження  курсів підвищення кваліфікації (не менше 30 годин у міжатестаційний період), що організовуються Міністерством оборони України.

2. Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами обласної державної адміністрації спільно з Головним управлінням Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Вінницькій області, районними державними адміністраціями здійснити перевірку всіх визначених захисних споруд цивільного захисту, які можуть бути використані для населення як об’єкти укриття, та зобов’язати балансоутримувачів майна привести їх у належний стан.

3. Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації протягом 2022 року профінансувати видатки, пов’язані з виготовленням друкованої та відео продукції коштом, передбаченим в обласному бюджеті на інші заходи у сфері засобів масової інформації, відповідно до кошторису.

4. Рекомендувати військовому комісарові Вінницького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олегу Вінницькому спільно з командиром військової частини А7048 Юрієм Парадюком до 15 березня 2022 року:

1) посилити інформаційну роботу серед населення фахівцями територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з метою комплектування резерву територіальної оборони;

2) виділити підготовлених фахівців для роботи в рекрутингових центрах;

3) забезпечити рекрутингові центри необхідною інформаційно-роз’яснювальною друкованою літературою, наочними методичними матеріалами для роботи з громадянами, які бажають отримати інформацію щодо вступу до лав Сил територіальної оборони Збройних Сил України або добровольчих формувань територіальних громад.

5. Районним державним адміністраціям спільно з органами місцевого самоврядування з метою організації та проведення інформаційної кампанії щодо популяризації та пропагування служби у військовому резерві в складі підрозділів територіальної оборони забезпечити:

1) розгортання рекрутингових центрів при районних державних адміністраціях та мобільних агітаційних бригад для надання інформаційних послуг населенню з питань проходження служби в Силах територіальної оборони Збройних Сил України та добровольчих формуваннях територіальних громад;

2) організацію розміщення, належні умови роботи військовослужбовцям бригади територіальної оборони, які надаватимуть інформаційні послуги населенню у рекрутингових центрах, та надати у тимчасове користування приміщення, необхідну кількість столів та стільців, оргтехніку, засоби стаціонарного (мобільного) телефонного зв’язку;

3) проведення роз’яснювальної роботи серед населення з метою інформування про місця розгортання рекрутингових центрів, із зазначенням контактних телефонів «гарячої лінії» для зв’язку з їх представниками та заохочення до військової служби у лавах Сил територіальної оборони Збройних Сил України або у складі добровольчих формувань територіальних громад;

4) приведення в належний стан матеріально-технічної бази відповідно до вимог наказу Міністерства освіти і науки України від 13 грудня 2021 року № 1357 «Про затвердження Типового переліку засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів предмета «Захист України» закладів освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти».

6. Головам районних державних адміністрацій з метою ефективної реалізації положень Закону України «Про основи національного спротиву», формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України та їх належного кадрового, матеріально-технічного забезпечення на регіональному рівні організувати:

1) посилення відповідної інформаційної роботи серед населення з метою комплектування резерву територіальної оборони;

2) проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед очільників територіальних громад стосовно необхідності спрямування коштів місцевих бюджетів на потреби формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України;

3) проведення капітальних ремонтних робіт у місцях дислокації батальйонів територіальної оборони, транспортне сполучення, документальне оформлення прав військових частин на використання приміщень, земельних ділянок тощо.

7. Районним державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування інформувати щодо виконання підпунктів 1–3 пункту 5 – до 01 березня 2022 року, підпунктів 1–3 пункту 6 – до 10 травня 2022 року, пункту 2 – до 30 травня 2022 року – Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами обласної державної адміністрації, підпункту 4 пункту 5 – Департамент гуманітарної політики обласної державної адміністрації до 12 травня 2022 року.

8. Департаменту гуманітарної політики обласної державної адміністрації інформувати першого заступника Голови обласної державної адміністрації Наталю Заболотну про виконання пункту 1 – до 12 травня 2022 року, підпункту 4 пункту 5 – до 16 травня 2022 року.

9. Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту населення та взаємодії з правоохоронними органами обласної державної адміністрації інформувати заступника Голови обласної державної адміністрації Сергія Здітовецького про виконання підпунктів 1–3 пункту 5 – до 03 березня 2022 року, підпунктів 1–3 пункту 6 – до 12 травня 2022 року, пункту 2 – до 01 червня 2022 року.

10. Першому заступникові Голови обласної державної адміністрації Наталі Заболотній та заступникові Голови обласної державної адміністрації Сергію Здітовецькому спільно з позаштатним радником Голови обласної державної адміністрації з питань територіальної оборони Володимиром Артюхом та командиром військової частини А7048 Юрієм Парадюком до 03 червня 2022 року поінформувати мене особисто (в межах компетенції) про виконання цього розпорядження.

11. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

 

 

Голова обласної державної

адміністрації                                                                             

Сергій БОРЗОВ