Захист прав дітей на території області здійснюють служби у справах дітей. Відповідно до затверджених розписів кількість працівників служб у справах дітей райдержадміністрацій та виконкомів міст обласного значення 136, фактично працює 118. Протягом року створені служби у справах дітей у 5 ОТГ. Плинність кадрів протягом року склала 26 осіб, що фактично складає 22% від фактично працюючих.  

     Велику частину роботи склали питання щодо аналізу ситуації та підготовки до реформування системи закладів інституційного догляду.

     Службою у справах дітей облдержадміністрації проаналізовано контингент вихованців в закладах усіх форм підпорядкування, сформовані відповідні списки і надіслані до сільських/селищних/міських рад, об’єднаних територіальних громад для з’ясування ситуації щодо реінтеграції дитини в сімейне, родинне середовище, вжиття заходів і визначення потреби в розвитку послуг для запобігання потраплянню дітей до інтернатних закладів.

     Основне завдання – вивчити ситуацію перебування дітей в закладах, зрозуміти перспективи їх повернення до біологічних родин.

    Зосереджена увага була і на роботі з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини. Протягом звітного періоду з 2439 батьками проведено профілактичні бесіди з метою запобігання дитячої бездоглядності, актовано 3005 обстежень умов проживання дітей.

    Було проведено 1276 рейдів «Діти вулиці», «Нічне місто», «Вокзал», «Неблагополучна сім’я», було обстежено 2231  неблагополучну сім’ю, попереджено 1055 батьків як таких, що ухиляються від виконання батьківських обов’язків, виявлено 690 дітей. 

    В контексті проведення координаційної робота з питань попередження насильства щодо дітей та профілактика негативних проявів в дитячому середовищі розроблено, виготовлено та розповсюджено інформаційні-просвітницькі  матеріали для навчальних закладів з питань попередження насильства, підготовлено методичні матеріали за напрямками роботи служб для працівників районів, міст та ОТГ, проведено виїзні навчання з представниками, які ведуть роботу щодо захисту прав дітей, всіх 35 ОТГ. 

    Протягом 2018 року 49 дітей було взято на облік Служб з підстав жорстокого поводження з ними, з них 17 дітей з 12 сімей потерпіли від фізичного насильства, 6 дітей з 6 сімей –сексуального насильства, 22 дитини з 12 сімей - психологічного насильства, 2 дитини з двох сімей –економічного насильства, двоє дітей були продані матір’ю у жебрацтво. 2 дітям, які постраждали від торгівлі людьми, було встановлено статус осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

   В поточному році не менш важливе завдання-це надання статусу дітям, які постраждали від воєнних збройних конфліктів, а діти, які проживають на території області, переміщені з тимчасово окупованих територій.

    Щодо порушень трудових прав дітей, у 2018 році їх не було виявлено. Окрім того, було проведено 215 перевірок  за дотриманням закладами культури області  нормативно-правових актів щодо порядку відвідування його дітьми,  348 перевірок – торгівельних та розважальних закладів на предмет продажу неповнолітнім алкогольних напоїв, тютюнових виробів, 273 перевірок  за проведенням у навчальних закладах виховної роботи з питань профілактики алкоголізму, наркоманії, шкідливих звичок.

    На 2019 рік залишається  пріоритетним напрямок щодо системної комплексної роботи із сім’ями, де діти перебувають в складних життєвих обставинах.

    Реалізації права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання в сімейному оточенні.

Станом на 01.01.2019 року з  2363 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на первинних обліках служб у справах дітей області,  99 дітей виховуються в інтернатних закладах систем МОН,  МОЗ, Мінсоцполітики області, що становить – 4,2% від загальної кількості статусних дітей. Загалом сімейними формами виховання охоплено 94% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. І це 4 результат по Україні.

    На регіональному обліку всього 619  дітей, які мають підстави для усиновлення. З них 500 вже перебувають в сім’ях громадян, 397 мають братів/сестер.

У 2018 році в області усиновлено 42 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 32 – громадянами України та 10 – іноземними громадянами. Скасувань усиновлення немає. Загалом служби у справах дітей здійснюють нагляд за умовами проживання та виховання 725 дітей.

Відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» допомогу при усиновленні дитини призначена 104 усиновителям на 121  дитину на суму 1492,2 тис. грн.

       Щодо альтернативних форм сімейного виховання – опіки/піклування,  прийомних сімей,  дитячих будинках сімейного типу.

       Станом на 01.01.2019 року у Вінницькій області за первинним обліком перебувало під опікою, піклуванням 1665 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. В області функціонує 57 дитячих будинки сімейного типу та 135   прийомних сімей, на вихованні в яких перебуває 640 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа.

Протягом  2018 року в області створено: 2 дитячих будинки сімейного типу та  11 прийомних сімей. В прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу у 2018 році влаштовано  74 дитини-сироти та дитини, позбавленої  батьківського піклування.

        Захист житлових та майнових прав дітей. Проведений моніторинг показав, що із загальної кількості 2363 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення, 257 (10,9%) дітей мають житло на праві власності, 1742 (73,7%) – на праві користування (1999 дітей – мають житло); не забезпечені житлом 364 (15,4%) дитини.

На квартирному обліку перебувають 293 дитини-сироти, дитини, позбавлені батьківського піклування, та 744 осіб з їх числа віком від 18 до 23 років.

       Протягом 2018 року із загальної суми виділеної субвенціїі з державного бюджету на придбання житла для дітей цієї категорії перераховано з обласного бюджету до районних бюджетів, бюджетів міст обласного значення та бюджетів  об’єднаних територіальних громад 17 298 892 гривень, освоєння коштів складає 99,6 %.

       Здійснено розподіл коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам:

  • для придбання 33 житлових об’єктів для 42 дітей/осіб в м. Вінниця,  м.Могилів-Подільському, Барському, Бершадському, Гайсинському, Козятинському, Крижопільському, Літинському, Оратівському, Погребищенському, Теплицькому, Томашпільському, Тростянецькому, Тульчинському, Хмільницькому, Чечельницькому, Шаргородському, Ямпільському районах, Іллінецькій  та Райгородській ОТГ;

       - для придбання 3 будинків для функціонування дитячих будинків сімейного типу в м. Вінниця, Погребищенському районі та Тульчинській ОТГ, в які може бути влаштовано до 30 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки;

  • 210 тис. грн. для виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво будинку для дитячого будинку сімейного типу в с. Студена Піщанського району (Студенянська ОТГ) відповідно до розробленого Мінрегіоном та погодженого Мінсоцполітики проект.

       Протягом поточного року завдяки проведеної координаційної роботи службами у справах дітей області отримали житло 11 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та 6 осіб з їх числа. В рамках районних, міських програм забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа в Літинському районі 2 особам придбано квартиру в смт. Літин та будинок в с. Кулига Літинського району за рахунок коштів, виділених з районного бюджету; Ладижинською міською радою надано соціальне житло 1 особі з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, в Тиврівському районі 2 особам оформлено право власності на житло шляхом приватизації.

       Діяльність Вінницького та Жмеринського центрів соціально-психологічної реабілітації дітей. Протягом року в Центрах перебувало 137 вихованців, які пройшли реабілітацію та соціальну адаптацію.

       Педагогічними колективами відпрацьована система роботи з дітьми. Так, Вінницьки Центром, наприклад, розроблено «Комплексну програму соціальної реабілітації дітей, що опинилися в СЖО», програму «Психологічний супровід вихованців»,  базовим принципом яких  є індивідуальний підхід до кожної дитини з урахуванням індивідуальних можливостей та потреб. Також в закладі реалізуються програма  «За здоровий спосіб життя!» та колективний проект «Становлення соціальної активності вихованців». Конкретним надбанням колективу є розробка та впровадження «Кодексу  поведінки вихованця Центру» (з правами та обов’язками дітей), впровадження та удосконалення «Щоденника індивідуального вивчення вихованця»; проведення  «малих» педагогічних рад з дітьми щодо аналізу діяльності та оцінювання поведінки кожного протягом місяця; моніторингу й аналізу динаміки поведінки та ступеня реабілітації кожної дитини  в закладі.

       Що стосується роботи Жмеринського Центру, то тут запроваджено ряд програм роботи з дітьми, зокрема: «Я у світі інформаційно-комунікаційних технологій», «Молоді козачата». Створено ляльковий театр та відкрито театральну студію «В гостях у казки».

2018 рік став і ефективним з точки зору зміцнення матеріально-технічної бази закладів, яка в свою чергу створює ще комфортніші умови для перебування дітей. Загалом на діяльність закладів було виділено 74001,1 тис грн. коштів обласного бюджету, 259,8 тис. грн.  коштів було спрямовано на зміцнення матеріально-технічної бази: придбання необхідних меблів, інвентаря, обладнання, поточні ремонти тощо.