14 лютого 2017 року в приміщенні Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей відбулось засідання підсумкової колегії служби у справах дітей обласної державної адміністрації „Підсумки роботи служб у справах дітей області у 2016 році та пріоритети на 2017 рік ”.
В колегії прийняли участь постійні члени колегії – представники структур, дотичних до захисту прав дітей, начальники служб у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення, керівники Вінницького та Жмеринського обласних центрів соціальної реабілітації дітей, голова постійної комісії обласної Ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту та зайнятості населення Хребтій Ярослав та представник громадської організації «Прогресивні жінки» Сергієнко Наталія.
Заслухавши та обговоривши доповідь начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Дорош Тетяни, виступи членів колегії, начальника служби у справах дітей Літинської райдержадміністрації Джигун Оксани, колегія відмічає, що протягом звітного періоду діяльність служб у справах дітей була спрямована на реалізацію державної політики з питань усиновлення, опіки/піклування, попередження негативних проявів у дитячому середовищі, захисту прав дітей переміщених з тимчасово окупованої території або з районів проведення антитерористичної операції та створення умов для повноцінного розвитку дітей. удосконалення механізмів щодо соціально-правового захисту дітей, активізацію роботи з питань розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
З метою підвищення рівня влаштування дітей до сімейних форм виховання, безумовного виконання ст. 6 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», ефективності реалізації державної політики щодо захисту прав дітей, колегія служби у справах дітей прийняла рішення, яким окреслено завдання служб у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення на 2017 рік.


Для довідки:
В області проживає менш ніж 1% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від загальної кількості дитячого населення. Станом на 01.01.2017 року це складає 2523 статусних дітей. Пріоритетним завданням служб у справах дітей є влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання, особливо усиновлення їх громадянами України. Постійно здійснюється робота щодо підбору осіб, які бажають усиновити дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування.
Протягом 2016 року усиновлено 35 дітей, з них: 28 – громадянами України, 7 – іноземцями. Сформована база потенційних кандидатів в усиновителі, яка налічує 59 сімей та особи. З них 4 сімей бажають усиновити дитину до року, 20 сімей – дитину до 3 років, 19 сімей – дитину до 5 років, 17 сімей-кандидатів –дитину до 10 років. Слід зауважити, що 3 родини бажають усиновити по 2 дитини, одна сім’я бажає усиновити 3 дитини.
Станом на 01.01.2017 р. кількість дітей під опікою та піклуванням становить 1748 дітей (69,3 % від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування).
В області постійно розширюється мережа альтернативних сімейних форм виховання - прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Сьогодні 641 дитина та осіб з їх числа, виховуються в 55 дитячих будинках сімейного типу та 150 прийомних сім’ях. Протягом 2016 року створено 4 дитячих будинків сімейного типу та 12 прийомних сімей. Влаштовано і довлаштовано до вже існуючих прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу - 80 дітей. Відповідними службами проводиться постійний моніторинг щодо забезпечення належних житлово-побутових умов функціонування дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.
В області вживаються заходи щодо влаштування дітей до сімейних форм виховання, у тому числі повернення їх до сімейних форм виховання після влаштування до державних закладів .
Окрім того служби у справах дітей області здійснюють контроль за дотриманням законодавства України щодо захисту прав 26 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які переміщені з тимчасово окупованої території або з районів проведення антитерористичної операції.
В усіх районних та міських комунальних засобах масової інформації періодично публікуються статті щодо розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Особлива увага службами у справах дітей області приділяється захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа. За оперативними даними станом на 01.01.2017 року із загальної кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на первинному обліку, 253 мають житло на праві власності, 1876 – на праві користування.
З передбачених коштів районних та міських програм фактично виділено: в Літинському районі - 100 тис. гривень на придбання житла 3 особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; в Гайсинському районі – 40 тис. гривень з районного та 9,85 тис. гривень з сільського бюджетів на придбання житлового будинку 2 дітям та 1 особі з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; в Козятинському районі - 25 тис. гривень на ремонт житла дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, яке належить їм на праві власності, шляхом співфінансування районних та місцевих (сільських) бюджетів.
Протягом поточного року 1 дитині, позбавленій батьківського піклування, надано житло на праві користування у м. Могилів-Подільський; 1 дитині-сироті надано соціальне житло на території Метанівської сільської ради Теплицького району; виконавчим комітетом Шляхівської ради Бершадського району видано ордер на ім’я 1 особи з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, вихованки дитячого будинку сімейного типу, на житловий будинок, що перебуває у комунальній власності та придбаний за кошти районного бюджету; 1 особі з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, надано квартиру з безоплатним її використанням з правом на приватизацію у с. Обухів Мурованокуриловецького району; 1 особі з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, надано приміщення на праві користування у Барському районі. Загалом за рахунок коштів, передбачених районними/міськими програмами забезпечено житлом 11 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.
Відповідно до законодавства здійснюється інформування відповідних державних органів про дітей, які скоїли злочини, не навчаються, займаються бродяжництвом, вживають наркотичні та алкогольні напої. Так, упродовж 2016 року за участю служб у справах дітей, органів освіти, охорони здоров’я, підрозділів кримінальної міліції у справах дітей проведено 1237 профілактичних рейдів «Вулиця», «Нічне місто», «Неблагополучна сім’я» та інші, під час яких: було виявлено 472 дитини; вилучено 97 дітей; попереджено 832 батьків; ініційовано притягнення до відповідальності 242. Протягом 2016 року взято на облік служб у справах дітей з підстав складних життєвих обставин – 493 дитини.