В першій декаді грудня 2019 року перевірено комунальні заклади, які знаходяться в організаційно-методичному підпорядкуванні служби у справах дітей Вінницької обласної держадміністрації: «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» та «Жмеринський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» (далі-Центри).

З метою організації стабільної роботи Центрів в осінньо-зимовий період та забезпечення найкращих інтересів дітей-вихованців видано наказ начальника служби у справах дітей облдержадміністрації від 27 вересня 2019 № 33 «Про організацію роботи в КЗ «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» та «Жмеринський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» щодо підготовки до роботи в умовах осінньо-зимового періоду 2019-2020 роках та безпечного перебування в них дітей-вихованців».

Відповідно до наказу начальника служби облдержадміністрації від 02 вересня 2019 року № 26 «Про забезпечення реалізації права дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на сімейне виховання» проаналізовано дотримання строків перебування дітей у Центрах. Підставами для продовження терміну перебування дітей у центрах є тривалий розгляд судами позовів щодо позбавлення батьків батьківських прав відносно дітей або відібрання у них дітей без позбавлення батьківських прав.

Станом на 01.12.2019 у Центрах перебувало 115 дітей. Протягом 11 місяців 2019 року повернуто до біологічних сімей 14 дітей, 27 дітей влаштовано до сімейних форм виховання та 5 дітей усиновлено.

В закладах створено максимально наближені до родинного затишку умови для перебування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах. Працівниками Центрів забезпечується цілодобове надання комплексу послуг дітям-вихованцям.

Температурний режим забезпечується у відповідності до санітарних вимог.

Питання роботи обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей перебуває на контролі служби у справах дітей обласної держадміністрації.