Про затвердження Регіонального плану управління відходами Вінницької області на період до 2030 року та інші питання діяльності управління в ході апаратної наради під керівництвом голови ОДА Сергія Борзова проінформувала начальник управління розвитку територій та інфраструктури ОДА Марія Зонова. Вона охарактеризувала поточну ситуацію у сфері управління відходами на Вінниччині.

«Ми пройшли стратегічну екологічну оцінку та процедуру громадського обговорення документу державного планування. Регіональний план управління відходами – це практичний посібник, в якому прийнято існуючу систему поводження з твердими побутовими відходами, використано зарубіжний та вітчизняний досвід, і, відповідно, запропоновано сценарії розвитку сфери поводження з ТПВ саме на місцевому рівні. Є чіткий план дій органів місцевого самоврядування, який пропонує напрямок руху кожної окремої ОТГ області – заради екологічного благополуччя територій», –наголосив голова ОДА.

За словами Сергія Борзова, якщо до обласної державної адміністрації звернеться, наприклад, Піщанська ОТГ, або будь-яка інша ОТГ щодо будівництва сміттєсортувальної лінії на власній території, РПУВ підкаже: чи це рішення є доцільним, а головне економічно обґрунтованим для даної ОТГ, чи можливо місцевій владі вигідніше купити декілька сміттєвозів і довантажити сусідню, вже побудовану сміттєсортувальну лінію. Наступний крок – впровадження таких планів на рівні територіальних громад. Чинним законодавством саме на органи місцевого самоврядування покладено відповідальність за організацію та поводження в сфері твердих побутових відходів.

«Як голова облдержадміністрації, я готовий підтримати, а ОДА виступити консультативно-дорадчим органом для місцевих ОТГ, а в подальшому і органом законодавчих ініціатив в сфері поводження з ТПВ», – запевнив керівник регіону.

Як повідомила Марія Зонова, в області проживає 1,5 млн населення. Обліковується 1504 населених пункти, які об’єднані 63 ОТГ та шість районів. За її словами, щорічно на території області утворюється 2 млн тонн відходів, з них частка муніципальних побутових відходів складає близько 470 тис.тонн, решта – це відходи переробної промисловості, сільського, лісового господарства та інші відходи. Водночас переробляється або спалюється менше 20 % відходів. Як наслідок, накопичено майже 32 млн тонн сміття, що є катастрофічним навантаженням на навколишнє природне середовище.

Послуга з вивезення твердих побутових відходів надається в 296 населених пунктах, або 20 % від загальної кількості. Водночас, тариф на відповідні послуги встановлений лише в 128 населених пунктах, або у 9 % від загальної кількості населених пунктів, а роздільне збирання окремих компонентів ТПВ запроваджено в 161 населеному пункті або в 10,7 %. З роками спостерігається зростання цього показника, однак показник щодо обсягу надходження ТПВ на перероблення складає 0,41 % мас., з яких відібрано   0,39 % мас. ресурсноцінних компонентів.

Таким чином, у 80 % населених пунктів області послуга з вивезення ТПВ відсутня і ще в 11 % населених пунктів організована не у відповідності до вимог законодавства, щонайменше в частині оплати за послугу. 

Збирання та заготівлю відходів як вторинної сировини здійснюють 14 суб’єктів господарювання. Згідно з даними звітності, в області діють 62 підприємства, що надають послуги у сфері управління ТПВ, з яких: 53 підприємства (85 %) комунальної форми власності, 9 – приватної (15 %).

Окрім того, у Вінницькій області відсутні спеціалізовані комунальні пункти збирання відходів такі, що передбачені Національною стратегією управління відходами до 2030 року, а саме ті, що забезпечують приймання таких видів відходів:

  • небезпечних відходів у складі побутових;
  • великогабаритних відходів (меблів, великих речей домашнього вжитку тощо);
  • вторинної сировини;
  • відходів електричного та електронного обладнання, відпрацьованих батарейок,

батарей та акумуляторів;

  • садових та паркових відходів біологічного походження (трави, листя, гілок тощо);
  • відходів будівельно-ремонтних робіт.

В області відсутні окремі інфраструктурні об’єкти, орієнтовані на управління

відходами інфраструктури населених пунктів, які створені і функціонують у відповідності до вимог чинного законодавства.

За словами посадовиці, з 2018 року законодавством заборонено захоронення неперероблених побутових відходів, і для вирішення екологічних проблем Урядом прийнята Національна стратегія управління відходами в Україні до 2030 року та доручено обласним державним адміністраціям розробити Регіональні плани.

Відтак, Марія Зонова зазначила, що Регіональний план управління відходами Вінницької області на період до 2030 року розроблений відповідно до Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року та Національного плану управління відходами до 2030 року.

Метою Регіонального плану управління відходами Вінницької області на період до 2030 року є забезпечення сталого управління відходами в Вінницькій області з урахуванням положень концепції сталого розвитку та дотриманням ієрархії пріоритетів управління відходами.

Документ спрямований на досягнення національних цілей управління відходами на території Вінницької області з урахуванням місцевих особливостей, а також вирішення наявних та попередження виникнення нових проблем, що мають відношення до сфери управління відходами.