У Парламенті зареєстровано законопроєкти, якими передбачається створення Державної житлово-комунальної інспекції, що здійснюватиме державний контроль за стандартами та нормами у сфері ЖКГ.

«Ситуація, що склалася в житлово-комунальному господарстві всім відома — галузь протягом багатьох років залишається проблемною. І у всьому цьому головне  те, що споживач житлово-комунальних послуг є незахищеним. З початку року до міністерства надійшло понад 2000 звернень громадян з питань ЖКГ. Проте Мінрегіон, який відповідає за формування державної політики у цьому напрямку, не має контролюючих функцій, тож і реагувати на ті чи інші виклики просто не може. А орган контролю у такій важливій галузі наразі відсутній», — зауважила заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська.        

Крім того, житловий фонд, мережі тепло-, водопостачання та водовідведення сьогодні перебувають у вкрай негативному стані.

Сьогодні оцінку правильності нарахувань монополістами розмірів плати за комунальні послуги теж нікому надати. Прикладом цього є ситуація з нарахуванням за тепло у багатьох містах України за січень поточного року, коли суми у платіжках були значно більшими за січень 2019 року, який був холоднішим ніж січень 2020.

Відсутність контролю у сфері ЖКГ призвела до системних порушень та нехтуванням норм законодавства, тому постало завдання відновити важелі впливу на всіх учасників процесу надання та споживання житлово-комунальних послуг.

«Житлово-комунальна інспекція має виступити арбітром у відносинах споживача з виконавцями послуг. Позитивний ефект від її роботи відчує, у першу чергу, споживач, Адже наразі йому доводиться довго ходити по колу, щоб захистити свої інтереси та права, а вдається це далеко не завжди і не кожному», – зазначила Наталія Хоцянівська під час прес-конференції, присвяченій цим законопроєктам.

До компетенції Інспекції увійде перевірка надання житлово-комунальних послуг, зокрема, з тепло-, водопостачання та водовідведення, поводження з відходами, управління багатоквартирними будинками. Також вона перевірятиме економічне обґрунтування тарифів на послуги ЖКГ.

Для перевірки якості послуг та стану інфраструктури будинків інспектори здійснюватимуть планові та, на підставі звернень, зокрема, споживачів, позапланові перевірки. Також вони здійснюватимуть контроль за відповідальним користуванням послугами споживачами, адже є не поодинокі випадки, коли мешканці багатоповерхівок самовільно втручаються в системи тепло-, водопостачання, у результаті чого увесь будинок не отримує комунальну послугу належної якості.

«Очікуємо на підтримку законопроєктів у парламенті, адже вони вкрай необхідні для усіх нас», – резюмувала Наталія Хоцянівська.

Детальніше ознайомитись з проєктами законів №4403 та №4404 можна на сайті Верховної Ради України.

 

Джерело: https://www.minregion.gov.ua/press/news/minregion-zhytlovo-komunalna-inspekcziya-maye-vystupyty-arbitrom-mizh-spozhyvachem-ta-komunalnykamy/