Цього дня 1971 року в місті Рамсар була підписана Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином, як середовище існування водоплавних птахів. Вона стала першою глобальною угодою з охорони та збереження природних ресурсів.
 
Вінницька область: водно-болотне угіддя міжнародного значення «Лядова-Мурафа» представляє ділянку річки Дністер у з притоками і численними струмками, що протікають по днищах балок. До угіддя входять схили річки Дністер та залісненні території в долинах малих річок та допливів. Водно-болотне угіддя включає надзвичайно живописні по берегах річок «стінки» - потужний комплекс осадових відкладів від наймолодших антропогенних до найдавніших природних віком 420 млн. років.
Бюро Рамсарської конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення включило цю території до офіційного переліку Рамсарських угідь 04.04.2019 р.
 
Територія є важливою для збереження видового різноманіття фауни та флори. В репродуктивний період вона підтримує існування 106 видів птахів. Під час сезонних міграцій тут виявлено 146 видів. Найчисельнішими є крижень Anas platyrhynchos (понад 9000 ос.), гоголь Bucephala clangula (понад 4000 ос.), лебідь-шипун Cygnus olor (понад 3000 ос.), чернь чубата Aythya fuligula (понад 800 ос.) та інші.
 
У межах угіддя мешкають понад 40 видів ссавців, 10 видів земноводних і 6 видів плазунів. У водах угіддя зустрічається понад 30 видів риб.
 
Рослинний світ налічує понад 300 видів судинних рослин. Основними рослинними угрупованнями ВБУ є кальцепетрофітні агломерації, лучно-степові, степові, лісові, прибережно-водні, водні. Також тут збереглися популяції рідкісних видів рослин, що різко скоротили свою чисельність та поширення в останні десятиліття.
 
Людська діяльність включає в себе гідроенергетику, рекреацію, лісове господарство, випас худоби та сінокосіння, спортивне рибальство.
ВБУ розташовано у південно-західній частині України в межах Вінницької області на кордоні з Республікою Молдова вздовж р. Дністер – від села Лядова Могилів-Подільського району до впадіння р. Мурафа в р. Дністер в Ямпільському районі. Угіддя має протяжність по долині річки Дністер 32,1 км.
 
ВБУ частково відноситься до території регіонального ландшафтного парку «Дністер».
 
Поділитись:

В.о. начальника управління  Іван СИВЕНЮК

В.о. начальника управління розвитку територій та інфраструктури

Іван СИВЕНЮК

Іконка геолокація

Адреса: 21021, м. Вінниця, вул. В. Порика, 29

Іконка геолокація

тел. (0432) 43-74-08