Підкомітет з питань державної політики у сфері поводження з відходами Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування розглянув порівняльну таблицю до другого читання законопроєкту № 2207-1д «Про управління відходами». Міндовкілля вже очікує на її надходження для ознайомлення та надання своїх висновків. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук в.о. Міністра Руслан Стрілець.

За його словами, Міністерство має декілька принципових позицій:

По-перше, у законопроєкті не може бути змінено основну філософію – це встановлення загальної рамки європейських правил управління відходами в Україні. Тобто документ повинен імплементувати найкращі європейські практики, норми директив ЄС та створити необхідний законодавчий базис для подальшого реформування всієї системи.

По-друге, важливо враховувати позицію тих, кому де-факто доведеться реалізовувати реформу на місцях. На засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад, який пройшов 30 вересня 2021 року під головуванням Президента України, були озвучені ключові тези та основоположні речі, які треба закладати в кінцевому тексті законопроєкту.

«Ми не повинні наділяти додатковими функціями ті органи, яким вони не властиві. Натомість, маємо створити умови, щоб кожен міг якісно займатися своєю справою, органи місцевого самоврядування мали відповідні повноваження та інструменти для реалізації політики. А у підсумку Україна отримала нормальну, цивілізовану, і головне, дієву систему управління відходами», - повідомив Руслан Стрілець.

За його словами, країна вже втратила багато часу і далі зволікати не можна. Ситуація із відходами, без перебільшення, катастрофічна:

«Можливо, комусь може здаватися інакше. Але те, що біля будинків у великих містах забирають побутові відходи і мешканці їх не бачать, в жодному випадку не означає, що проблеми не існує. З кожним днем, з кожною хвилиною ми все більше захаращуємо свої землі сміттям та все більше накопичуємо системних проблем, які неодмінно доведеться вирішувати.», - зауважує в.о. Міністра.

Руслан Стрілець також відзначив, що законопроєкт рамковий. Тобто він встановлює загальні принципи та правила функціонування нової системи управління відходами в Україні. Сфера надскладна, адже зачіпає усі сектори економіки та суспільного життя. Тож звичайно, що переобтяжувати документ надмірним детальним регулюванням по кожному напрямку на цьому етапі не доцільно. Уся “техніка” та конкретизація далі буде чітко виписана у секторальних законопроєктах: «Про упаковку та відходи з упаковки», «Про відходи видобувної промисловості», «Про батареї та акумулятори», «Про відходи електричного та електронного обладнання» та інші. Міндовкілля вже працює над їх підготовкою. Запрошуємо експертів до співпраці.

Нагадаємо, Міндовкілля і раніше адвокатувало необхідність впровадження європейських правил управління відходами в Україні. Зокрема, наголошувало на важливості першочергового прийняття загальної законодавчої рамки, яка б стала базисом для розробки і схвалення інших секторальних законопроєктів: «Про упаковку та відходи з упаковки», «Про відходи видобувної промисловості», «Про батареї та акумулятори», «Про відходи електричного та електронного обладнання» тощо. Увага акцентувалась на впровадженні таких європейських положень, як ієрархія управління відходами, принцип «забруднювач платить», розширена відповідальність виробника тощо.

Щороку в Україні утворюється понад 10 млн тонн лише твердих побутових відходів. Більше 93% цього обсягу продовжують відправляти на звалище, і аж ніяк не на переробку. В результаті в Україні сьогодні налічується понад 30 тис несанкціонованих сміттєзвалищ і більше 6 тис полігонів, які умовно можна вважати безпечними.