Сьогодні, 21 вересня, у приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА відбулась прес-конференція на тему: «Стан автомобільних доріг Вінницької області» за участю заступника голови обласної державної адміністрації Василя Броварника, начальника Служби автомобільних доріг у Вінницькій області Ігоря Корольчука та в.о. начальника управління дорожнього господарства ОДА Олега Бабія. 

Нагадаємо, що протягом 2017 року Урядом було прийнято ряд реформ, які передбачають нову систему фінансування на автодороги загального користування з урахуванням процесу децентралізації. Відтак, дороги державного значення залишились на балансі Служби автомобільних доріг у Вінницькій області, натомість, з 1 січня 2018 року, 7500 км доріг загального користування місцевого значення передано на баланс Вінницької обласної державної адміністрації.

Також. у рамках зазначеної реформи, було створено Державний дорожній фонд, з якого надходить 60% фінансування на дороги державного значення, 35% – на дороги місцевого значення, а також 5% - на безпеку руху.

Під час прес-конференції, заступник голови ОДА Василь Броварник поінформував про особливості втілення реформи в області, зауваживши: «Загалом, мережа автодоріг загального користування на Вінниччині складає 25,5 тис. км. З них – 16 тис. км. доріг місцевого значення та 9, 5 тис. км доріг загального користування державної форми власності. У зв’язку із реформуванням, на сьогодні 2000 км доріг загального користування державного значення залишились на балансі Служби автомобільних доріг у Вінницькій області, а 7500 км доріг місцевого значення було передано на баланс обласної державної адміністрації з 1 січня поточного року». Відтак, з метою розмежування повноважень, на сьогодні створено управління дорожнього господарства ОДА та ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Вінницькій області». Новостворене управління є розпорядником коштів, натомість, державне підприємство – замовник виконання робіт та надання послуг на дорогах загального користування місцевого значення.

Заступник голови ОДА Василь Броварник також поінформував про спорудження вагових комплексів в області.

Фінансування доріг місцевого значення здійснюється за рахунок субвенцій із державного Дорожнього Фонду, в розмірі 35% від надходжень. На 2018 рік на область виділено 561 млн.грн на поточний ремонт та експлуатаційне утримання доріг місцевого значення.

Під час прес-конференції Ігор Корольчук розповів про перебіг та результати проведення ремонту 2000 км доріг державного значення, які залишились на обслуговуванні Служби автомобільних доріг у Вінницькій області. За словами посадовця, цьогоріч, порівняно з 2017 роком, більш ніж у 1,5 рази зріс обсяг фінансування на дороги державного значення.

За інформацією Служби автомобільних доріг у Вінницькій області, у 2018 році на ремонт доріг загального користування державного значення (2000км) заплановане фінансування в розмірі 1,8 млрд.грн. Від зазначеної суми на поточний середній ремонт – 1,6 млрд. грн., а також на експлуатаційне утримання –137 млн.грн.

У поточному році, як і в минулому, ремонти проводитимуться за «маршрутним» принципом. Загалом, через область проходить дві дороги міжнародного значення М-12 та М-21.

Автомобільна дорога  М-12 «Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка» входить до проекту Go Highway, що поєднуватиме чорноморські порти Одеси та Миколаєва з польським містом Гданськ на Балтійському морі. У Вінницькій області протяжність дороги складає 185,4 км.

У 2017 році відремонтовано понад 30 км, а на 2018 рік заплановано відновлення 52,2 км траси. Згідно окремої бюджетної програми, Урядом виділено 1,2 млрд.грн. на поточний середній ремонт ділянок на зазначеній дорозі. Так, на 80% завершено ремонт ділянок в напрямку від Вінниці до кордону з Хмельницькою областю. Натомість, розпочато роботи в напрямку Черкаської області, в районі Писарівки, Вороновиці, Немирова та Озера.

Крім цього, 408 млн. грн. заплановано на ремонт 20,2 км а/д М-21 «Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський» в напрямку від міста Вінниці до Житомирської області. А також 2 км за рахунок митного експерименту на південній частині дороги в районі населеного пункту Кацмазів.

Після перерозподілу коштів додатково виділено 77 млн.грн. на ремонт ділянки в районі населених пунктів Мончинці та Нападівка.

Під час прес-конференції Ігор Корольчук також розповів про ключові заходи, спрямовані на гарантування безпеки руху. Зокрема, на об’єктах ремонту будуть влаштовані пішохідні переходи із шумовими смугами, освітлення, нове бар’єрне огородження, знаки, тротуари.

У свою чергу, в.о. начальника управління дорожнього господарства ОДА Олег Бабій розповів про особливості розподілу повноваження та подальшого функціонування новоствореного структурного підрозділу обласної державної адміністрації та державного підприємства «Служба місцевих автомобільних доріг у Вінницькій області».