Учасниками заходу стали міжнародний експерт з питань інтеркультурності Ради Європи, д-р Ксенія Ховандо-Рубікондо (м. Страсбург), начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації Ігор Салецький, виконавчий директор Вінницької правозахисної ГО «Джерело надії» - Христина Орлова, голова відділу ісламської культури Ісламського культурного центру м.Києва, Посол миру Міжнародної організації з Кореї - Тарік Сархан, експерти  Коаліції з протидії дискримінації в Україні, представники громадських організацій, голова Ісламського культурного центру у м. Вінниці та ГО «Аль-Ісра» Мусу Саміма, голова ГО «Вінницька обласна азербайджанська община «ОГУЗ» - Абдуллаєв Наміг Закіф огли, студенти Вінницького національного медичного університету та ін.

Програма «Інтеркультурні міста» Ради Європи працює з 2008 року. Включає в себе 48 країн-учасниць, разом з Україною. Має партнерів в Кореї та Мексиці.

14 квітня 2016 року було підписано меморандум про приєднання Вінниці до Всеукраїнської мережі інтеркультурних міст Програми «Інтеркультурні міста» Ради Європи.

Головною метою круглого стола, який відбувся, стало привернення уваги до потреб представників мусульманської спільноти, а також їх інтеграції у суспільство.

На початку зустрічі д-р Ксенія Ховандо-Рубікондо розповіла про реалізацію рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин, а також рекомендації для країн членів ради Європи щодо втілення урбаністичної моделі інтеркультурної інтеграції на місцевому рівні та підтримки національних мереж інтеркультурних міст.  

Крім того, вона зупинилась на актуальності реалізації Програми «Інтеркультурні міста», адже вона насамперед спрямована на розвиток ідей і практичної реалізації інтеграції переселенців і національних меншин у суспільне і культурне життя міста.

За словами начальника управління у справах національностей  і релігій облдержадміністрації І.Салецького: Вінниччина є багатокультурним і багатонаціональним європейським містом, мешканці якого плекають та розвивають українську культуру, водночас підтримуючи та сприяючи культурному самовираженню інших народів та резидентів з інших регіонів України. Саме тому, Програма Ради Європи «Інтеркультурні міста» стала для нас платформою, де влада та громадськість вже протягом багатьох років має змогу вивчати потужний європейський досвід розвитку й удосконалення політики інтеркультурності, розширювати та грамотно управляти культурним розмаїттям, налагоджувати міжкультурні контакти. В місті постійно відбуваються різного роду події, що мають на меті – обмін досвідом, розвиток культурного розмаїття та налагодження дружніх міжетнічних контактів через культуру.

Крім того, начальником управління було представлено Карту пріоритетів та цілей управління, в якій презентовано основні засади державно-церковних та міжнаціональних відносин, попередження проявів насильства на ґрунті упередженості тощо.

Зокрема, у зв’язку з великою кількість іноземних студентів у м. Вінниця презентовано реалізацію проекту «ВІКНО ДОПОМОГИ» на базі Центру національних товариств Вінниччини та відкриття Центру по роботі з закордонними українцями.

По завершенню круглого столу учасники висловили повну готовність до співпраці та підтримці у вирішенні питань інтеграції та реалізації прав національних спільнот на Вінниччині.