Міжнародний день ромів встановлено на IV-му Всесвітньому конгресі ромів, який  відбувся у 1990 році у с. Сероцьку (Республіка Польща).   Метою свята є самоідентифікація ромської етнічної групи як єдиного народу, привернення уваги до самобутньої культури та історії етносу ромá, а також 80 ромських субетносів, подолання дискримінації, утисків та відчуження ромів.

За традицією цього дня запалюють мільйони свічок як символ єдності ромського народу, а тисячі яскравих вінків спускають на воду: це символізує нелегку долю народу – вічного блукальця без історичної батьківщини.

На Вінниччині проживають більше тисячі представників ромської національної меншини. В області зареєстровано 4 національно-культурних ромських товариства, діють 5 аматорських ромських творчих колективів, які популяризують та розвивають свою неповторну національну самобутність.

День ромів – це не лише свято ромської спільноти. Це свято для шанувальників ромської культури, для всіх тих, кому не байдужий ромський народ.

З нагоди Міжнародного дня ромів управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації вітає ромську спільноту Вінниччини, бажає творчих здобутків у розвитку духовної скарбниці національної спадщини ромського народу.