У них взяли участь народні депутати, керівники антикорупційних органів голова НАБУ Артем Ситник, голова НАЗК Наталія Корчак, голова парламентського комітету з питань запобігання корупції Єгор Соболєв, інші народні депутати, представники громадськості.

У своєму виступі Директор Національного антикорупційного бюро Ситник А.С., зокрема, повідомив, що наразі Національне антикорупційне бюро розслідує майже 400 проваджень, за якими заарештовано майно та кошти на сотні мільйонів гривень та мільйони доларів. Водночас зазначив, що відсутність Антикорупційного суду несе проблеми щодо результативності розслідування корупційних справ.

Учасники парламентських слухань у своїх виступах наголошували, що питання викорінення корупції в українському суспільстві є найголовнішим пріоритетом на сучасному етапі. Констатували, що наразі найголовніша проблема – це політична корупція, з якою мусить боротися все українське суспільство. На думку промовців, основним кроком у подоланні політичної корупції є прийняття нового закону про вибори на пропорційній основі з відкритими списками.

В обговоренні питання взяли участь 20 учасників парламентських слухань, зокрема, перший заступник Міністра юстиції Севостьянова Н.І., керівник громадської організації «Центр протидії корупції» Шабунін В.В., голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, а також народні депутати України, представники громадських організацій.

Під час парламентських слухань Голова Національного агентства з питань запобігання корупції вперше представила проект Національної доповіді щодо реалізації засад антикорупційної політики у 2016 році.

Структурно проект Національної доповіді складається з чотирьох основних розділів: антикорупційна політика, запобігання корупції, покарання за корупцію, звіт про діяльність національного агентства з питань запобігання корупції за 2016 рік

Документ узагальнює дані щодо реалізації засад антикорупційної політики і містить оцінку реалізації Антикорупційної стратегії у 2016 році. При підготовці проекту Національної доповіді здійснено комплекс заходів, щодо збору, актуалізації інформації про корупцію та її аналізу. На підставі цієї інформації були сформовані пропозиції щодо формування та коригування антикорупційної політики. Зокрема, йдеться про ратифікацію та імплементацію міжнародних конвенцій, завершення реформування прокуратури, більш активну співпрацю з громадськістю.

З проектом Національної доповіді щодо реалізації засад антикорупційної політики можна ознайомитись за посиланням.