Сьогодні, 10 травня, в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулася прес-конференція громадської організації «Вінницька обласна асоціація ендокринологів» щодо реалізації проекту «Музей Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру», що став одним з переможців конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надаватиметься фінансова підтримка у 2018 році за рахунок коштів обласного бюджету.

Проект передбачає створення на базі обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру музею, що об’єднає у собі 3 складові: музей архітектурно-ландшафтного комплексу «Садиба у П'ятничанах», музей кафедри ендокринології Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова та музей обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру.

«Музей сприятиме підвищенню обізнаності мешканців області щодо історії пам’яток архітектури та садово-паркового мистецтва ХVІІІ століття, розташованих на території ендокринологічного центру, а також популяризації роботи центру як лікувальної установи», – відзначив президент громадської організації «Вінницька обласна асоціація ендокринологів», головний лікар обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру, керівник проекту Пилип Прудиус.

Зазначимо, що громадська організація «Вінницька обласна асоціація ендокринологів» має значний досвід у реалізації на території області низки проектів, зокрема «Скринінг на виявлення цукрового діабету в городян», «ДіаЄвро», «Бачити барвистий світ» та «Життя з діабетом». Протягом 2016 року організацією реалізовано проект «Виявити вчасно – врятувати зір!», що передбачав надання безкоштовної консультації та виявлення на ранніх стадіях діабетичної ретинопатії з метою попередження інвалідності (повної чи часткової втрати зору) у хворих на цукровий діабет. Протягом 2017 року реалізовано 2 проекти: «Цукровий діабет – не хвороба, а стиль життя» та «Тренінговий центр».

Окрім музею, на базі обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру завершується облаштування спеціалізованої кімнати відпочинку «Бібліотеки – Ігротеки», у якій пацієнти центру зможуть безкоштовно скористатися мережею Інтернет, почитати періодичні видання, книги, пограти у настільні ігри тощо.

За словами Пилипа Прудиуса, проект «Бібліотека – Ігротека», що також став одним з переможців конкурсу проектів громадських організацій Вінниччини, що фінансуються протягом 2018 року коштом обласного бюджету, дозволить створити комплекс сприятливих умов для відпочинку пацієнтів обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру

Нагадаємо, що цього року фінансову підтримку отримали 25 проектів громадських організацій Вінниччини, які співфінансуються коштами обласного бюджету на загальну суму 1 млн. грн. Суми фінансування було визначено відповідно до рейтингу конкурсних пропозицій організатором конкурсу – Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. За кожним проектом – переможцем конкурсу закріплено членів конкурсної комісії, які протягом року будуть здійснювати моніторинг заходів у рамках реалізації проекту.