Сьогодні, 13 червня, в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулася прес-конференція громадської організації «Крайове товариство «Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна»» щодо реалізації проекту «Х Міжнародний фестиваль звичаєвої культури «Живий вогонь»», що став одним з переможців конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надаватиметься фінансова підтримка у 2018 році за рахунок коштів обласного бюджету.

Проект спрямовано на відродження та популяризацію історичних, патріотичних, культурних традицій українського козацтва, як світоглядної основи духовно-морального та матеріального буття українського народу шляхом проведення Міжнародного фестивалю звичаєвої культури «Живий вогонь», що став вже традиційним для Вінниччини.

«У 2009 році фестиваль "Живий вогонь" відбувся вперше. Його провели на острові Кемпа. Хоча подібний, але не такий масштабний захід ми провели ще у 2005 році на Вишеньському озері. Тоді ми вперше видобували вогонь на спеціальному пристрої шляхом тертя», – відзначив голова громадської організації «Крайове товариство «Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна» Володимир Воловодюк.

«Ми розуміємо, що кожному гостю має бути комфортно та цікаво, тому у нас працюватиме близько 20 локацій. Вперше на фестивалі буде проведена предметно-документальна  виставка «На лінії вогню»,- відзначила організаторка фестивалю Ольга Маліновська.

Зазначимо, що Крайове товариство «Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна» має значний досвід щодо реалізації на території області проектів національно-патріотичного спрямування, зокрема «Холодний Яр – Джура-2011», фестивалю «Млиноманія», проведення козацького таборування «Звичаєва Січ», всеукраїнських спортивних змагань «Козацькі розваги», спортивно-патріотичного табору «Хоминська Січ», козацького «Спас», квесту «Скарби Івана Богуна», а також різноманітних екологічних акцій.

Організатори переконані, що етнофестиваль сприятиме патріотичному вихованню дітей та молоді, створенню позитивної атмосфери у суспільстві, розвитку народного мистецтва через призму історично-культурних здобутків українського народу, відбору та пропаганди кращих зразків народної творчості серед діячів національного мистецтва. Також, у рамках фестивалю звичаєвої культури «Живий вогонь» буде всебічно підтримано митців народної творчості.

Нагадаємо, що цього року фінансову підтримку отримали 25 проектів громадських організацій Вінниччини, які співфінансуються коштами обласного бюджету на загальну суму 1 млн. грн..