17 грудня, в приміщенні філії обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва відбулася конференція-дискусія «Розповідь про перші кроки раннього втручання батьків, спеціалістів – батькам, спеціалістам», що була організована у рамках реалізації в області соціального проекту «Раннє втручання – шлях в нове життя».

Зазначимо, що проект став одним з переможців конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка у 2018 році за рахунок коштів обласного бюджету.

Соціальним партнером проекту є комунальний заклад «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій».

«Раннє втручання – шлях в нове життя» має на меті покращити обізнаність батьків дітей з інвалідністю щодо послуги раннього втручання, перші кроки із запровадження якої на разі відбуваються у Вінницькій області.

«Концепція раннього втручання передбачає систематичну та злагоджену роботу лікаря, психолога та соціального працівника у сім'ї, де перебуває дитина з інвалідністю, з метою попередження чи зменшення рівня інвалідизації людини протягом життя», – відзначила голова Вінницької громадської організації «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця», директор комунального закладу «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій», керівник проекту Світлана Демко.

За словами заступника голови організації Наталії Головко, з метою підготовки до впровадження у регіоні послуги раннього втручання вивчався досвід Одеської та Харківської областей, які є передовими в Україні з даного питання.

Практичним впровадження системи раннього втручання в області будуть займатися Департаменти облдержадміністрації: освіти, охорони здоров’я, соціальної та молодіжної політики.

«Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» має значний досвід щодо реалізації в області низки соціальних проектів, зокрема «Соціальна клініка», «Спілка підтримки та взаємодопомоги «Батьки для батьків», «Студія дозвілля», «Інформування та освіта», «Соціальні майстерні для неповносправних», «Незалежне проживання з підтримкою», «Спеціалізована транспортна служба перевезення людей на візках «Віз – на возі», «Право на любов», що спрямовані на розвиток інклюзивного середовища на Вінниччині.