У суботу, 21 вересня, громада с. Махнівки очікує гостей з усієї України та Республіки Польща. Саме в цей день відбудеться офіційне відкриття «Культурно-туристичного центру Тимка Падури» та І Міжнародний фестиваль «Гей, соколи!».

Організатор – громадська організація «Медіа Центр "Власно» за підтримки Українського культурного фонду, Вінницької обласної державної адміністрації, Козятинської районної державної адміністрації, Козятинської районної ради, Козятинської міської ради та Махнівської сільської ради.

Цікавинки фестивалю:

✓ Сам Тимко Падура з'явиться на фестивалі! Він буде ведучим свого ж свята! Всі бажаючі дізнаються багато цікавого про життя та творчість видатного поета.

✓ Зі сцени зазвучать пісні поета, які «мовчали» 150 років!

✓ Музиканти під час своїх виступів використовуватимуть унікальні старовинні музичні інструменти в народному стилі та в рок-фестивалі.

План фестивалю передбачає:

12.00 – 12.30 – урочистий захід на могилі Тимка Падури;

13.00 – 13.30 – презентація двомовної книги (українсько-польської) «Стежками Тимоша Падури» та автограф сесія від автора Миколи Купчика;

14.00 – 18.00 – виступи аматорських колективів Козятинського району, а також з Вінницької та Житомирської областей.

18.00 – 18.15 – спільне виконання всіма колективами пісні «Гей, соколи!» та фіксація рекорду.

18.15 – 19.30 – виступи лірників, кобзарів, волинкарів, торбаністів та інших музикантів.

19.30 – 20.00 – презентація фільму про життя та творчість Тимка Падури.

20.00 – 24.00 – виступи рок-гуртів «Гуляйгород GG», «Широкий лан», «Медовий полин», «Чумацький шлях» та інших.

Під час фестивалю працюватимуть тематичні локації, зокрема такі, як: «Українське козацтво ХVII ст.», «Польське військо та побут польський», «Старовинні українські народні музичні інструменти», «Сільський побут ХІХ ст.», «Галявина хлібороба ХІХ ст.», «Скарби української народної творчості», «Вишиваємо портрет Тимка Падури», а також планується організувати виставку картин «Махнівка ХІХ ст. очима сучасних художників».

Гості заходу будуть запрошені до вишивання портрету Тимка Падури. Портрет стане першим почесним експонатом в майбутньому музеї поета.

Для подальшого розвитку культурно-туристичного центру Тимка Падури організатори готують офіційний веб-сайт, де можна буде ознайомитись з біографією автора, його піснями та віршами, переглянути фільм про поета, а також прочитати про заходи центру та долучитись до різноманітних акцій.