Сьогодні, 3 березня, у великій залі Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат» відбувся просвітницький семінар «Українки в світі. Аріадна Стебельська. Вони боролися і гинули, щоб Україна жила вічно».

Організатором такого заходу стала Вінницька обласна організація Суспільної Служби України.

«Аріадна Стебельська (Шумовська) – визначна мисткиня, скульпторка, літературознавець та критик, поетеса, журналістка та педагог. Вона є авторкою близько 50 скульптур, має понад 300 друкованих праць на різні літературні та мистецькі теми. Член Асоціації діячів української культури, Наукового товариства імені Тараса Шевченка, Української Спілки Образотворчих Мистців, голова Торонтського відділу Асоціації діячів української культури. Більшу частину свого життя провела у еміграції – прожила у Канаді. При цьому, пропагувала українську культуру та відстоювала національну самобутність України. Як писала Аріадна: «Сталося так, що я приїхала на чужину, щоб боротися за України. Якби я залишилася в Україні – мене б просто знищили», – зазначила голова Вінницької обласної організації Суспільної Служби України Анна Чайковська.

Депутатка Вінницької обласної Ради, заступниця голови постійної комісії обласної Ради з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини Жанна Дмитренко продекламувала свій авторський вірш «Аріадна Стебельська».

«Аріадна була з непересічної української родини, де панували національні традиції, патріотизм, меценатство, віра у самобутність свого народу та своєї держави», – відзначив заступник директора з науково-просвітницької роботи комунального підприємства «Центр історії Вінниці» Сергій Гула.

Керівник Центрального територіального відділу Українського інституту національної пам’яті, військовий історик, кандидат історичних наук Богдан Галайко проаналізував життєвий шлях та діяльність Аріадни Стебельської у контексті впливу на становлення української державності.

«Підсумовуючи нашу сьогоднішню зустріч, можна говорити про те, що життєвим девізом цієї відомої українки, яка захищала українську ментальність та назавжди залишиться у національній історії, було: «Україна буде там, де є українці», – зазначила Анна Чайковська.

По завершенню просвітницького семінару відбулося неформальне спілкування та обговорення внеску Аріадни Стебельської в українську культуру та процес державотворення.