З метою забезпечення безумовного виконання органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Вінниччини Закону України «Про доступ до публічної інформації», реалізації конституційного права особи вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію в області проводиться відповідна робота.

     Головою Вінницької обласної державної адміністрації прийняті розпорядження від 23 травня 2011 року № 261 «Про доступ до публічної інформації», від 4 листопада 2011 року № 609 «Про затвердження Порядку доступу до публічної інформації, розпорядником якої є облдержадміністрація», від 27 січня 2012 року № 33 «Про впровадження системи обліку публічної інформації», якими виконано комплекс заходів в межах чинного законодавства.

     На виконання статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (http://www.vin.gov.ua) створено розділ «Доступ до публічної інформації», в якому оприлюднюються проекти актів облдержадміністрації, регіональні програми та звіти, що підлягають публічному громадському обговоренню, а також проекти нормативно-правових актів, проекти регуляторних актів, проекти регіональних програм економічного, соціального і культурного розвитку (пункт 6 «Проекти розпоряджень голови облдержадміністрації, що підлягають обговоренню»), а також набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних (пункт 25) та на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

     На виконання статті 18 Закону України «Про доступ до публічної інформації» створена та функціонує система обліку документів, яка містить публічну інформацію, що знаходиться у володінні обласної державної адміністрації (пункт 21 «Реєстр публічної інформації облдержадміністрації» вищезазначеного розділу).

     Протягом 2022 року до обласної військової адміністрації надійшло 209 запитів на інформацію, що на 205 одиниць або 49,5 відсотків менше ніж за відповідний період 2021 року (414 запитів), з них:

- 169 запитів – електронною поштою;

- 40 запитів – поштою.

     На частку фізичних осіб припадає 131 запит, на частку юридичних осіб – 44 запити, на частку громадських організацій – 34 запити.

     Результати розгляду запитів на інформацію:

- задоволено – 141 одиницю або 67,5 відсотків від загальної кількості;

- надіслано належним розпорядникам інформації – 54 одиниці або 25,8 відсотків від загальної кількості;

- відмовлено – 14 одиниць або 6,7 відсотки від загальної кількості .

     Найбільш запитувані види публічної інформації: соціологічна, статистична, довідково-енциклопедична. Найбільш запитувані документи - копії розпоряджень голови обласної державної адміністрації.

     Найбільш запитувана інформація:

-        щодо діяльності місцевих органів виконавчої влади – 34;

-        щодо соціального захисту населення – 40;       

-        щодо охорони здоров’я - 18;

-        щодо праці і заробітної плати –12;

-         щодо транспорту – 2;

-        щодо культури – 18;

-        щодо аграрної політики та земельних відносин – 12;

-         щодо інформаційної політики    -   2;

-        щодо екології та природних ресурсів – 8;

-         щодо освіти – 6;

-         щодо комунального господарства – 10;

-         щодо діяльності об’єднань громадян, релігії – 9;

-         щодо житлової політики – 5;

-         щодо економічної політики – 5;

-         щодо сімейної та гендерної політики – 2;

-         щодо обороноздатності і суверенітету держави – 10;

-         щодо державного будівництва та адміністративно-територіальний устрій  – 2;

-         щодо діяльності центральних органів влади – 1;

-         щодо забезпечення дотримання законності – 1;

-         щодо діяльності органів місцевого самоврядування – 12. 

        За запитами, що надійшли до облдержадміністрації, надано відповіді запитувачам у встановлені Законом України “Про доступ до публічної інформації” строки.

        Щомісячно обласною державною адміністрацією проводиться аналіз щодо розгляду запитів на публічну інформацію, який оприлюднюється на власному офіційному веб-сайті в розділі «Доступ до публічної інформації» (пункт 17 «Щомісячні звіти, в тому числі щодо задоволення запитів на інформацію») та на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.     

       На базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій області протягом 2022 року прочитано більше 10 онлайн лекцій з питань доступу до публічної інформації в рамках професійної програми навчання державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників державних підприємств, установ і організацій.

       Обласною державною адміністрацією повною мірою забезпечується виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», Указу Президента України від 5 травня 2011 року № 547/2011 «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації», постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2011 року № 1277 «Питання системи обліку публічної інформації».   

Відділ роботи із зверненнями громадян та доступу до публічної інформації управління цифрової трансформації апарату обласної військової адміністрації