Днями керівники Департаменту охорони здоров’я ОДА здійснили об’їзд 12 прикордонних пунктів пропуску у Вінницькій області, де перевіряли дотримання заходів запобігання занесенню коронавірусної інфекції на територію України.

В першу чергу фахівці звертали увагу на алгоритм дій при огляді людей, які перетинають кордон, працівниками прикордонної служби. Для цього всі прикордонні пункти повністю забезпечені необхідними засобами індивідуального захисту, дистанційними термометрами та дезінфекційними розчинами, в тому числі і для обробки транспортних засобів.

Крім того, на всіх пунктах пропуску виділено окремі кімнати, де може перебувати людина, на випадок підозри у неї коронавірусу, очікуючи на приїзд швидкої медичної допомоги.

Фахівці Департаменту охорони здоров’я ОДА переконались, що люди, які перетинають кордон, позитивно реагують та ставляться з розумінням до таких нововведень, адже перевірки спрямовані на попередження занесення та поширення коронавірусу на територію України, а отже і збереження здоров’я громадян.

Окрім перевірки пунктів пропуску здійснено об’їзд центральних районних лікарень у прикордонних районах області. Адже саме туди доправлятимуть людей з підозрою на коронавірус. Зокрема, перевірено Могилів-Подільську ОЛІЛ, Ямпільську, Крижопільську та Піщанську ЦРЛ. Всі заклади мають інфекційні відділення та боксовані палати з окремими під’їздами до них. Всі палати оснащені відповідним обладнанням, зокрема, апаратами ШВЛ, кисневими концентраторами, інфузоматами, пульсоксиметрами та забезпечені необхідними медикаментами. Для персоналу лікарень наявні спеціальні костюми з багаторівневим захистом від вірусів та бактерій.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я Надія Марусяк наголосила, що з огляду на ситуацію із поширенням в світі коронавірусу, всі ці лікарні готові до прийому та лікування таких хворих. До того ж створено спеціальні епідбригади, які відпрацювали алгоритм дій у випадку підозри на коронавірус, а також прописано всі маршрути доправлення таких пацієнтів до лікарень.