Питання протидії коронавірусу на контролі перших осіб області та міста. У ході спільного брифінгу голова ОДА Владислав Скальський та Вінницький міський голова Сергій Моргунов озвучили заходи, які здійснюються в обласному центрі та регіоні щодо недопущення поширення коронавірусної інфекції.

На початку брифінгу керівник регіону озвучив загальнодержавну статистику, повідомивши, що станом на ранок 25 березня в Україні зафіксовано 113 випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 год., 25 березня, в Україні 113 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 4 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні.

За добу було зафіксовано 29 нових випадків. Виявлено перші випадки інфікування у Волинській, Одеській, Луганській та Запорізькій областях. Варто зазначити, що наразі коронавірусна хвороба зафіксована: Волинська область — 1 випадок (виявлено за останню добу); Запорізька область — 2 випадки (виявлені за останню добу); Дніпропетровська область — 2 випадки; Донецька область — 1 випадок; Житомирська область — 2 (1 летальний) випадки; Івано-Франківська область — 5 (1 летальний) випадків; м. Київ — 31 випадок (з них 2 виявлено протягом останньої доби); Київська область — 22 випадків (з них 7 протягом останньої доби); Львівська область — 2 випадки; Луганська область — 1 (виявлено за останню добу) Одеська область — 1 (виявлено за останню добу) Тернопільська область — 4 (1 летальний) випадки, 2 з яких виявлено протягом останньої доби; Чернівецька область — 38 (1 летальний) випадків, з них 13 виявлено протягом останньої доби; Черкаська область — 1 випадок.

На жаль, сьогодні лабораторно підтверджений перший випадок захворювання COVID-19 на Вінниччині. Зразки біоматеріалів ще від трьох людей наразі досліджуються методом полімеразної ланцюгової реакції.

Голова обласної державної адміністрації повідомив, що станом на сьогодні Вінницька область забезпечена тест-системами полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР-тести) на 1700 досліджень, які знаходяться у Вінницькому обласному лабораторному центрі МОЗ України.

 «Вони дають абсолютно достовірний результат і виявляють хворобу на четвертий день. Окрім того, на Вінниччині є близько 5000 експрес тестів для виявлення вірусу. Далі область розподіляє їх по районам. Експрес тести виявляють хворобу на стадії від 10 днів інфікування, коли вже присутні антитіла», – зазначив посадовець.

За його словами, в області є 200 захисних біохімічних костюмів найвищого ступеню захисту для бригад екстреної швидкої допомоги. Близько 3000 респіраторів FFP3, які захищають органи дихання під час перебування в інфекційному боксі, інфекційній палаті, або в інших приміщення де є джерело інфекції.

«Медичні працівники повинні бути захищені, у всіх інфекційних лікарнях, не залежно від того, чи це обласний центр, чи район. Ми посилюємо карантинні заходи у Вінницькій області. Наше з вами завдання - не допустити епідемії у країні. Успішний досвід інших країн показав, що залишатися вдома – найефективніший спосіб попередження та поширення хвороби. Бережіть себе та своїх близьких», – наголосив Владислав Скальський.

Голова ОДА також закликав користуватися лише перевіреною та офіційною інформацією.

Своєю чергою, Вінницький міський голова Сергій Моргунов зауважив: «Робота міста Вінниці і обласної державної адміністрації йде в синхронному режимі. В м. Вінниця визначено дві базових лікарні для боротьби з коронавірусом. Це інфекційне відділення Вінницької міської клінічної лікарні № 1 для дорослого населення та обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня. В інфекційному відділенні лікарні №1 працюють одинадцять лікарів-інфекціоністів, які надають допомогу відповідно на підозру по коронавірусу, створено дві спеціалізованих інфекційні бригади для надання виїзної консультативної допомоги. З міського бюджету виділено 48 млн грн. для закупівлі необхідного обладнання, а це 20 ШВЛ, 50 ШВЛ місто Вінниця має на сьогоднішній день, засоби індивідуального захисту і експрес тести і тести ПРЛ. На жаль, на сьогодні ситуація в країні і в світі, з точки зору, забезпечення засобами індивідуального захисту, до прикладу, біокостюмів, досить складна, тому я хотів би подякувати, в першу чергу, нашим волонтерам, з кожним днем все більше людей проявляють ініціативу щодо протидії коронавірусу. Підтверджений випадок коронавірусу у вінничанки, – це ще одне свідчення того, що ми всі повинні себе берегти. Ми повинні уважно ставитись до свого здоров’я, і маємо бути відповідальними не тільки за себе, а й за оточуючих людей, з якими ми спілкуємося. Я ще раз наголошую на тому, що карантин – це не канікули. Це відповідальність перед собою і своїми рідними. Бережіть себе!», – зазначив Сергій Моргунов.