Сьогодні, 27 березня, в облдержадміністрації під час спільного брифінгу голови ОДА Владислава Скальського та Вінницького міського голови Сергія Моргунова керівник регіону повідомив, що на Вінниччині зареєстровано дев’ять випадків COVID – 19. 

 «Станом на 10 годину 27 березня на території Вінницької області у дев’яти осіб, серед яких одна дитина, лабораторно підтверджено коронавірусну інфекцію: 7 випадків – у м.Вінниці, 1 випадок  - у Вінницькому районі та ще один у Ладижині. Загалом, станом на 10 ранку сьогоднішнього дня в області зареєстровано 42 підозри на COVID – 19. У 27 випадках діагноз лабораторно не підтвердився. Зразки біоматеріалів ще 6 хворих досліджуються. В обласному лабораторному центрі було проведено 143 обстеження з початку роботи. Усі пацієнти з лабораторно підтвердженими випадками COVID – 19  перебувають на стаціонарному лікуванні у боксованих палатах під постійним медичним наглядом. На даний час стан усіх осіб, які захворіли, стабільний. Контактні особи встановлені. Вони ізольовані та знаходяться під постійним медико-санітарним наглядом», - зауважив Владислав Скальський.

Очільник області також розповів про підготовку лікувальних закладів регіону, зазначивши: «На даний час у лікарнях Вінницької області розгорнуто 524 інфекційних ліжка. Таким чином, у нас сформована госпітальна база для хворих першої хвилі. Крім цього, спільно із Національною службою здоров'я України було верифіковано 12 лікарень, які готові працювати з хворими на коронавірус. При додатковій потребі кількість інфекційних ліжок буде збільшена шляхом перепрофілювання інших ліжок або ж медичних закладів згідно нашого плану. На сьогодні обласний лабораторний Центр МОЗ України отримав 1700 наборів реагентів для проведення досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції. Станом на сьогодні, 27 березня, у наявності 1624 таких набори».

За словами голови облдержадміністрації, на Вінниччині  проводиться активна робота з питань кадрового підсилення лікарів.  Між іншим, в інфекційних відділеннях, боксованих палатах створені палати інтенсивної терапії, забезпечені необхідним обладнанням.

Інфекційні відділення лікарень забезпечені та постійно поповнюють запаси необхідних медикаментів, дезінфекційних та антисептичних  засобів, засобів індивідуального захисту та інших матеріальних ресурсів для медпрацівників. Також постійно проводиться моніторинг наявності зазначених ресурсів.

Очікуються і додаткові поставки до аптечних мереж від оптових постачальників.

Під час брифінгу голова облдержадміністрації поінформував про ситуацію щодо COVID – 19 і на загальнодержавному рівні. Так, за оперативними даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 27 березня в Україні 218 лабораторно підтверджених випадків  COVID-19, з них 5 летальних, 4 пацієнти одужало. За добу було зафіксовано 62 нових випадки.

У свою чергу, Вінницький міський голова Сергій Моргунов розповів про ситуацію у м.Вінниці.

«З міста Вінниці на COVID – 19 захворіли 7 осіб. Це 42-річна жінка, яка контактувала зі знайомими з Польщі, а також її п’ятирічний племінник. Ще чотири випадки – це контактні особи першої пацієнтки за місцем роботи. Це жінки віком 30, 35, 60 та 64 роки – працівниці другого пологового будинку м.Вінниці. Серед захворілих 32-річний чоловік, який подорожував декількома європейськими країнами. На сьогодні стан першої захворілої наближається  до задовільного, температура тіла в межах норми. Також у першому інфекційному відділенні знаходяться чотири пацієнтки – близькі члени родини хворої, їх самочуття задовільне, температура нормальна,  прояви респіраторного захворювання відсутні, але ще триває дослідження на наявність коронавірусу», - зауважив Сергій Моргунов.

За словами Вінницького міського голови, в інфекційному відділенні також перебувають ще дві жінки із підозрою на COVID – 19, які прибули з-за кордону. У пацієнток температура 370С, почуваються добре. Обстеження на коронавірус триває.

Щодо 5-річного хлопчика, який є племінником першої захворілої, то, станом на 10 ранку 27 березня його стан задовільний, температура нормальна. Стан батька, який перебуває з дитиною, задовільний, температура також в межах норми.

Стосовно чотирьох пацієнток, у яких лабораторно підтверджений коронавірус, то усі вони знаходяться на карантині, клінічні прояви респіраторного захворювання відсутні.

Вінницький міський голова також прокоментував ситуацію щодо другого пологового будинку.

«Акушерський корпус другого пологового будинку м.Вінниці закритий на карантин. Там зараз перебувають 7 породіль та 14 вагітних. Усі вони перебувають під спостереженням медичних працівників та забезпечені усім необхідним. Сьогодні буде продовжено збір біоматеріалу пацієнтів та медперсоналу для дослідження. Обставини вимагають утримувати їх на карантині до отримання результатів обстеження на наявність коронавірусу. Медичний персонал, який був поза межами закладу, знаходиться на самоізоляції під спостереженням сімейних лікарів. Інформація про виписаних пацієнтів передана сімейним лікарям за місцем їх проживання для подальшого спостереження. Медичними працівниками разом з фахівцями Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України проведені всі необхідні протиепідемічні заходи. У всіх приміщеннях пологового будинку проведена дезінфекція», - зазначив Сергій Моргунов.

На сьогодні під контролем сімейних лікарів Вінниці перебувають 240 осіб, з яких 115 – громадяни, які безпосередньо прибули в період з 16 по 26 березня із країн, де є COVID-19, та 125 осіб – члени сімей (контактні), які віднесені до групи ризику інфікування коронавірусом.

За словами Вінницького міського голови, з усіма контактними особами проведена роз’яснювальна робота про необхідність перебування 14 діб в режимі самоізоляції, щоденний температурний скринінг. Також надані пам’ятки щодо самоізоляції.