Про роботу в області щодо запобігання поширенню COVID – 19 повідомив Владислав Скальський під час чергового онлайн-брифінгу, який відбувся сьогодні, 29 березня.

За словами очільника області, для роботи в осередках спалаху коронавірусної хвороби у Вінницькій області на базі обласного лабораторного центру було створено дві мобільні оперативні групи, дві дезінфекційні бригади та три групи лабораторного контролю. У відокремлених структурних підрозділах працює 14 мобільних оперативних груп та дезінфекційних бригад.

«З початку тестування обласним лабораторним центром МОЗ України проведено 449 тестів ПЛР, 369 з них – за рахунок централізованої гуманітарної допомоги, а також 80 – за рахунок коштів обласного лабораторного центру. За останню добу було проведено 167 тестів», - зазначив очільник області.

Станом на ранок 29 березня, у Вінницькій області зареєстровано 78 підозр на COVID-19. У 39 випадках діагноз лабораторно не підтверджений, а в 23 випадках виявлений коронавірус, в тому числі у двох дітей. Зразки матеріалів ще від 16 хворих досліджуються. Загалом, лабораторно підтверджені випадки зареєстровані у таких населених пунктах: місто Вінниця – 18 випадків, м.Ладижин – 1, Вінницький район – 1, Липовецький район – 1, Чернівецький район – 1, Жмеринський район – 1.

Наразі тривають дослідження 66 матеріалів відібраних від осіб з підозрою на захворювання та від контактних осіб.

У вогнищах хвороби було обстежено 78 людей з підозрою на захворювання, 275 контактних осіб, а з профілактичною метою було обстежено 30 осіб.

В осередках поширення коронавірусної інфекції COVID-19 силами дезінфекційних бригад Обласного лабораторного центру та відокремлених структурних підрозділів було проведено 68 заключних дезінфекцій, профілактична дезінфекція в м. Вінниці проведена на 59 об’єктах.

Фахівцями Обласного лабораторного центру був проведений огляд та температурний скринінг і взяті інформовані згоди про дотримання вимог самоізоляції у 129 осіб, які прибули з-за кордону.

Окрім цього, проведений температурний скринінг, опитування та візуальний огляд 325 пасажирів двох літаків, які прибули у Аеропорт Вінниця з Ізраїлю. Працівниками Обласного лабораторного центру спільно з працівниками центрів первинної медико-санітарної допомоги, Національною поліцією було проконтрольовано дотримання умов самоізоляції 778 жителів Вінницької області, які прибули з-за кордону.

Фахівцями Обласного лабораторного центру проводиться широка роз’яснювальна робота щодо профілактики коронавірусної хвороби серед населення Вінницької області.

«Наголошую, усі пацієнти з лабораторно підтвердженими випадками  та  з підозрою на COVID-19 перебувають на стаціонарному лікуванні в боксованих палатах під постійним медичним спостереженням. Стан пацієнтів стабільний. Наразі визначені контактні особи, які самоізольовані та знаходяться під медико-санітарним наглядом», – зазначив Владислав Скальський.