Саме про це говорили під час інформаційно-просвітницького заходу «Тих днів у пам’яті не стерти і сьогодні», який провели до Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

 Захід організовано Вінницькою обласною організацією ветеранів України.

 «Сьогодні завдання історика – знати правду. За оновленими даними під час Другої світової війни загинуло понад 27 млн радянських громадян, з них близько 8 млн – українці, 5 млн з яких – цивільні особи. Тому про «велику перемогу» мова йти не може. Це була трагедія. Мені здається, враховуючи практику інших міст України, зокрема Івано-Франківська, доречно було б задуматись про будівництво у Вінниці сучасного пам’ятного знаку жертвам нацизму», – зазначив кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії Історичного факультету Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Віталій Тучинський.

За словами представника Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Олексія Серветника, поступовий офіційний перехід до європейської традиції пам’ятання розпочався після Революції Гідності. Ця традиція полягає не тільки в зміні дати, а й у зміні фокусу – з культу зброї та перемоги на внесок різних спільнот у подолання нацизму, на окрему людину, її страждання і втрати у війні. День пам’яті та перемоги – це нагадування про те, що Друга світова війна розпочалася внаслідок домовленостей двох тоталітарних режимів: націонал-соціалістичного (нацистського) у Німеччині й комуністичного в СРСР, а також мовчазного небажання найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам. Українці ж на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Мільйони українців чинили спротив зі зброєю в руках у різних регулярних арміях світу, сотні тисяч боролися в підпільних і повстанських структурах.

Під час заходу обговорили актуальні питання щодо посилення співпраці влади, громади та місцевого бізнесу задля допомоги Збройним Силам України, забезпечення медичними послугами ветеранів і людей поважного віку.

8 травня, у День пам’яті та перемоги над нацизмом, ми вшановуємо усіх, хто під час Другої світової війни боровся проти нацизму, а також усіх безневинних жертв.

Війна – це не лише зброя та бойові дії. Це – зламані долі, мільйони маленьких і великих людських бід, які назавжди закарбуються в пам’яті поколінь.