Протягом 20-26 листопада 2017 року відбулась робоча поїздка учасників проекту «Повернення в колективну пам'ять суспільства забутих груп жертв Другої світової війни Вінницького регіону» до м. Берлін.

Мета поїздки: вивчення європейської концепції збереження пам’яті, зокрема, збір та аналіз історичних документів щодо забутих жертв Другої світової війни на території Вінницької області, а саме: радянських військовополонених Шталагу № 329 та психічнохворих обласної психоневрологічної лікарні ім. академіка О. Ющенка, а також німецького досвіду стосовно створення сучасної музейної експозиції забутих жертв Другої світової війни Вінниччини, в першу чергу, орієнтованої на молодь.

Проект реалізовуються спільно громадськими організаціями «Народний Майдан Вінниччини» та «Deutsche Jugend in Europe» за підтримки німецького фонду «EVZ», обласної державної адміністрації у партнерстві з Інститутом історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського.

До робочої групи увійшли: керівник проекту Таїса Гайда, менеджер проекту Жанна Кеберляйн, голова громадської організації «Народний Майдан Вінниччини» Ігор Басюк, заступник завідуючого філії обласного краєзнавчого музею «Історико-меморіального комплексу пам'яті жертв нацизму» Дмитро Корчак, декан Інституту історії, етнології і права ВДПУ ім. М. Коцюбинського Юрій Зінько, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри всесвітньої історії Олег Мельничук, кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії Павло Кравченко, а також студенти-історики – Юлія Ольшевська, Тетяна Кравчук, Юлія Теклюк та Вадим Довганюк.

У понеділок, 20 листопада, учасники поїздки змогла обговорити проблемні питання проекту із спеціалістом з вивчення евтаназії та знищення нацистами хворих у Польщі Робертом Парцером.

Зазначимо, що Роберт Парцер проводить свої дослідження на основі бібліотеки рідкісних книг, архівних документів та фотографій (фотоальбомів) часів Другої світової війни. Так, у бібліотеці містяться практично всі збірники судових справ над нацистськими злочинцями. Наступного року планується надати ці матеріали у вільний доступ та запустити спеціалізований пошуковий веб-сайт.

У вівторок, 21 листопада, робоча група проекту взяла участь у тренінгу «Інклюзивна та ексклюзивна пам'ять», який проводила керівник «Центру компетенцій з емпауерменту спільнот та профілактики антисемітизму» Марина Чернівські.

Також цього дня відбулась екскурсія до музею Другої світової війни «Берлін-Карлсхорст» у якому учасники проекту мали змогу ознайомитися з європейською концепцією створення музейної експозиції та поспілкуватися з директором музею Йоргом Морре.

Під час зустрічі було озвучено про готовність співпраці між музеєм та філією обласного краєзнавчого музею «Історико-меморіальним комплексом пам'яті жертв нацизму».

У середу, 22 листопада, робоча група відвідала музей Ванзейської конференції та змогла обговорити тематику педагогічної роботи у музейних закладах Німеччини з екскурсоводом Тетяною Маникіною, а також взяти участь у семінарі щодо діяльності засобів масової інформації та пропагандистської роботи за часів націонал-соціалізму у Німеччині.

У четвер, 23 листопада, для учасників поїздки було організовано екскурсію з тематики збереження пам’яті про різні групи жертв Другої світової війни в Німеччині, під час якої робоча група проекту відвідала меморіали, пам’ятники та пам’ятні знаки знищеним у роки війни категоріям населення, а також відвідала центр Анни Франк з наступним обговоренням педагогічних підходів у формуванні музейної експозиції.

У п’ятницю, 24 листопада, робоча група проекту відвідала інформаційно-виставковий центр та музей під відкритим небом «Топографія терору», де взяла участь в обговорення нової виставки «Система нацистського терору, переслідування військових злочинців у повоєнній Німеччині» з екскурсоводом Іваном Кульневим.

Субота, 25 листопада, була вільним днем. Учасники проекту мали змогу обмінятися думками щодо існуючих механізмів збереження пам'яті та порівняти між собою вітчизняну та європейську концепції у створенні музейних експозицій.

У неділю, 26 листопада, відбулася екскурсійна поїздка до діючої психіатричної клініки Шаріте.

Проект «Повернення в колективну пам'ять суспільства забутих груп жертв Другої світової війни Вінницького регіону», що задумувався як регіональний, набув міжнародного масштабу. Це свідчить про зростання ролі громадянського суспільства в Україні та налагодження співпраці з організаціями громадянського суспільства Європи, що дозволяє реалізовувати проекти на більш якісному рівні із залученням відповідних фахівців.