Сьогодні, 25 квітня, в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбувся «круглий стіл» щодо обговорення проблематики шахрайства у сфері благодійності на Вінниччині. 

У засіданні «круглого столу» взяли участь представники структурних підрозділів облдержадміністрації, національної поліції, Служби Безпеки України, прокуратури, Громадських рад при облдержадміністрації та обласній Раді, організацій громадянського суспільства, які безпосередньо займаються благодійністю, а також регіональних засобів масової інформації.

«Тематика шахрайства у благодійності актуальна не лише для нашого регіону, але й для країни в цілому. Сьогодні ми повинні обмінятися думками з даного питання, налагодити міжсекторальну співпрацю та виробити рекомендації для створення дієвого механізму боротьби з проявами шахрайства у сфері благодійності на Вінниччині», – відзначила директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, модератор заходу Світлана Василюк.

Зазначимо, що Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» не охоплює всіх аспектів благодійництва у нашій країні, зокрема, що стосується прозорості та підзвітності діяльності благодійників та благодійних організацій.

«На мою думку, допомога учасникам антитерористичної операції на сході України повинна бути персоніфікованою, а від скриньок для благодійної допомоги потрібно відмовитися. Дуже прикро спостерігати, коли шахраї збирають на вулиці пожертвування, скажімо, на протезування, коли в країні державою забезпечено їх безкоштовне надання та обслуговування», – відзначив головний спеціаліст Центру Міжрегіонального сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО у Вінницькій області Олег Дмитрійчук.

У результаті проведення «круглого столу» було напрацьовано ряд рекомендацій для створення дієвого механізму протидії шахрайству у сфері благодійності на Вінниччині, зокрема, щодо проведення на обласному рівні інформаційної кампанії спільно з Головним управлінням Національної поліції України у Вінницькій області для жителів області з питань безпечного благодійництва; поліпшення культури благодійництва; визначення спеціалізованих місць по збору благодійної допомоги; оприлюднення списку благодійників та благодійних організацій, що діють в області, на офіційних веб-сайтах органів державної влади, а також рейтингу найдієвіших організацій у сфері благодійництва, яким можна довіряти.

Окрім того, рекомендації будуть винесені на розгляд членів Громадської ради при облдержадміністрації на чергових загальних зборах та доопрацьовані.

Напрацьовані рекомендації будуть оформлені у звернення до депутатського корпусу міської та обласної рад для подальшого створення спеціального нормативно-правового документу на основі національного законодавства, який регламентував би благодійництво у межах області.