7 вересня, в спортивному залі Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського відбувся Другий відкритий регіональний чемпіонат з регбі на візках серед людей з інвалідністю.

Організатором заходу виступила громадська організація молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» у рамках програми «Формування інклюзивної політики у Вінницькій області» за підтримки Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації.

Серед учасників чемпіонату – представники команд з різних міст України, зокрема Київської, Житомирської та Рівненської областей, які спільно розвивають та популяризують цей вид спорту серед людей з інвалідністю.

«Такі спортивні заходи доводять силу духу гравців, вміння працювати в команді та прагнення до перемог, як на спортивному майданчику, так і в житті», – зазначив заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк.

«Організація та проведення спортивних змагань для людей з інвалідністю є одним з механізмів формування інклюзивного суспільства», – відзначила голова громадської організації молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» Раїса Панасюк.

Змагання з регбі на візках розпочалося з виступу групи підтримки Вінницької команди з американського футболу «Вінницькі вовки».

Зазначимо, що регбі на візках – це командний вид спорту, який спеціально розроблений для людей з травмами хребта в шийному відділі. У нього можуть грати люди з ампутаціями кінцівок, поліомієлітом та іншими подібними захворюваннями. Регбі на візках об’єднує елементи баскетболу, волейболу, хокею та проходить на баскетбольному майданчику. Одночасно на поле виходять по чотири гравця від кожної команди. Спортсмени грають у спеціально сконструйованих візках. У грі використовується волейбольний м’яч, який можна нести, котити, кидати, передавати з рук у руки. М’яч не можна затримувати більше, ніж на 10 секунд. Очки набираються після потрапляння гравця з м’ячем за головну лінію майданчика супротивника. Гра триває 4 періоди по 8 хвилин.

За результатами Другого відкритого регіонального чемпіонату з регбі на візках серед людей з інвалідністю переможцем стала команда з Житомирщини «Спарта». Друге місце посіли вінницькі «Соколи».

Всі без виключення учасники чемпіонату були нагороджені грамотами та медалями. Переможці ж отримали кубок Другого відкритого регіонального чемпіонату з регбі на візках серед людей з інвалідністю.