Вчора, 11 жовтня, в актовій залі міського управління Національної поліції України у місті Вінниці відбулося засідання «круглого столу» з тематики захисту прав лесбійок, геїв, бісексуалів, транс- та інтерсексуалів на території Вінницької області, а також запобігання дискримінації щодо ЛГБТ спільноти.

Організатором «круглого столу» стала громадська організація «Правозахисний ЛГБТ центр «Наш світ», яка є членом Міжнародної асоціації лесбійок, геїв, бісексуалів, транс- та інтерсексуалів (ILGA). Захід відбувався за фінансової підтримки Фонду з прав людини Міністерства закордонних справ Нідерландів та Посольства Великої Британії в Україні у рамках реалізації всеукраїнського проекту «Захист прав ЛГБТ-людей в Україні: підтримка в реалізації Національної стратегії прав людини, що захищає права лесбійок, геїв і трансґендерних людей (ЛГБТ)».

У заході взяла участь заступниця міського голови міста Вінниці Галина Якубович, співробітники Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, представники структурних підрозділів облдержадміністрації та організацій громадянського суспільства регіону.

«Сьогоднішній «круглий стіл» покликаний зміцнити діалог між громадянським суспільством, органами місцевого самоврядування та Національною поліцією у питаннях запобігання дискримінації та злочинам на ґрунті ненависті до ЛГБТ спільноти у регіоні, а також об’єднати громаду довкола розуміння цінності прав і свобод людини та громадянина, які захищаються на основі принципу рівності та недискримінації», – зазначила правозахисниця, експертка правозахисного ЛГБТ центру «Наш світ» Софія Лапіна.

Учасники заходу обговорили низку питань, що стосувалися ролі органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства у питаннях формування політики недискримінації та соціальної толерантності, а також значення Національної поліції та організацій громадянського суспільства в ефективному реагуванні, розслідуванні та підтримці жертв злочинів ненависті до ЛГБТ спільноти.

Зазначимо, що громадська організація «Правозахисний ЛГБТ центр «Наш світ» існує з 1998 року. Мета діяльності: захист прав та свобод, задоволення суспільних, соціальних, культурних, політичних, економічних та інших інтересів української ЛГБТ спільноти.

У ході своєї діяльності Центр «Наш Світ» здійснює постійний моніторинг порушень прав ЛГБТ, надає правову допомогу жертвам дискримінації та потерпілим від злочинів ненависті, правову просвіту ЛГБТ спільноті, адвокацію захисту прав ЛГБТ та стратегічне судочинство.

Моніторингова інформація використовується у щорічних доповідях з прав людини українського Омбудсмана, звітах Комісара Ради Європи з прав людини, щорічних звітах Державного Департаменту США про дотримання прав людини у світі, звітах зі злочинів на ґрунті ненависті ОБСЄ.