«Фейк чи не фейк? – ось у чому питання!» – це унікальний проект, що став одним з переможців конкурсу з визначення програм, розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання яких надається фінансова підтримка у 2018 році за рахунок коштів обласного бюджету, та реалізовується громадською організацією «Асоціація євроклубів Вінниччини» на території області.

Нагадаємо, що цільовою аудиторією проекту є учні 10-11 класів та педагоги закладів освіти м. Вінниці та Вінницької області. Мета проекту полягає у формуванні розуміння індикаторів та критеріїв достовірності інформації у мережі Інтернет шляхом проведення семінарських занять з елементами інтерактивної діяльності тривалістю до 40 хвилин.

На разі тренінги відбуваються у Тростянецькому районі області. До проекту вже долучилися учні та педагоги сіл Ободівка та Новоободівка.

«Всім відомо, що мережа Інтернет – це універсальне, але в той же час незахищене джерело інформації. Розміщена у ній «фейкова», тобто неправдива, інформація розрахована на емоційне сприйняття користувача та несвідоме подальше її поширення з тією чи іншою метою», – зазначила голова громадської організації «Асоціація євроклубів Вінниччини», керівник проекту Єлизавета Савчук.

«Кожен з нас, працюючи дома чи на роботі у «всесвітній павутині», час від часу задає собі логічне запитання: «Якій інформації можна довіряти, а якій ні?» Дати відповідь на дане питання – основна мета нашого проекту», – відзначив викладач кафедри всесвітньої історії факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, кандидат історичних наук, лектор проекту Олександр Неприцький.

За його словами, універсального рецепту виявлення неправдивої інформації в мережі Інтернет не існує. Але є певний алгоритм, за допомогою якого можна визначити приналежність інформації до фейку. Так, алгоритм включає в себе декілька складових, зокрема визначення першоджерела походження інформації, аналіз тексту на предмет ключових слів та словосполучень, а також наявність тих чи інших оціночних суджень.

Участь у тренінгах в якості експерта взяла депутат обласної Ради, голова постійної комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, євроінтеграції, міжнародного і міжрегіонального співробітництва Лариса Білозір.

Нагадаємо, що цього року фінансову підтримку отримали 25 проектів громадських організацій Вінниччини, які співфінансуються коштами обласного бюджету на загальну суму 1 млн. грн. Інформаційна підтримка реалізації проектів надається Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.