Сьогодні, 5 лютого, у прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулося чергове засідання регіональної коаліції забезпечення громадського супроводу реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки у Вінницькій області.

«Головне наше завдання на 2019 рік – це сформувати розуміння громадою суті електронної демократії та її інструментів, а також надати необхідні знання для їх використання», – зазначив голова Хмільницької районної громадської організації «Право» Віталій Дорох.

За словами голови правління громадської організації «Подільський центр прав людини» Михайла Бардина, дуже важливим залишається питання розвитку технічного забезпечення з метою повноцінного використання громадянами інструментів електронної демократії.

Протягом 3 останніх місяців 2018 року Хмільницькою районною громадською організацією «Право» здійснювався моніторинг стану використання інструментів електронної демократії органами виконавчої влади та місцевого самоврядування області, зокрема й новоствореними об’єднаними територіальними громадами.

За словами Віталія Дороха, враховуючи результати проведеного моніторингу, План заходів на 2019 рік щодо реалізації Концепції розвитку електронної демократії у Вінницькій області на 2019-2020 роки включатиме у себе 3 основні напрямки роботи: проведення в області масштабної інформаційної кампанії щодо переваг користування електронними послугами, вдосконалення нормативно-правової бази електронної демократії та формування відповідних компетентностей у громадян, спираючись на які, вони зможуть користуватися інструментами електронної демократії.

Зазначимо, що навчання у рамках реалізації Плану заходів на 2019 рік щодо реалізації Концепції розвитку електронної демократії у Вінницькій області на 2019-2020 роки планується проводити на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Вінницької області.

Під час засідання було обговорено проект Плану заходів на 2019 рік щодо реалізації Концепції розвитку електронної демократії у Вінницькій області на 2019-2020 роки, який, відповідно до чинного законодавства, буде винесено на громадське обговорення з метою внесення пропозицій та зауважень, а також наступного доопрацювання.