Сьогодні, 27 лютого, у прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА відбулась прес-конференція щодо результатів апробації Державного стандарту соціальної послуги тимчасового відпочинку для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю.

У заході взяли участь: директор Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна, начальник управління правового забезпечення та соціального обслуговування профільного департаменту Сергій Шмігленко,  директор Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» Світлана  Демко спільно із заступником Наталею Головко, а також учасники апробації соціальної послуги – батьки, які виховують дітей з інвалідністю.

На виконання Наказу Мінсоцполітики  України  № 1633 від 05.11. 2018 року, розпорядження Вінницької обласної державної адміністрації № 918 від 29 листопада 2018 року, з 03 грудня 2018 року по 15 лютого 2019 року вперше і лише у Вінницькій області на базі Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» проводилась апробація Державного стандарту соціальної послуги тимчасового відпочинку для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю.

«Варто сказати, що апробація Державного стандарту вкрай необхідна, адже без надання такої послуги просто неможливо здійснити деінституалізацію  інтернатних закладів. У першу чергу, така послуга дуже важлива для батьків, які виховують дітей з інвалідністю та не мають можливості відпочити. У рамках проекту ми мали можливість здійснити заїзди трьох груп учасників у кількості 24 осіб. Зазначена послуга посприяла не лише організації відпочинку батьків, адже, з іншого боку, діти також мають простір для дозвілля, спілкування з однолітками. Вони цілодобово перебувають у своєрідному «дитячому таборі», де з ними працюють фахівці, що надають супровідні послуги. Позитивні враження та відгуки батьків посприяли тому, що ми вирішили продовжити апробацію проекту до кінця 2019 року», - зауважила Наталя Заболотна.

За її словами, у 2018 році для здійснення апробації зазначеної послуги додатково з обласного бюджету було виділено майже 230 тис. грн.

Під час прес-конференції Світлана Демко розповіла про особливості реалізації проекту на базі Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій», а також підкреслила, що проект має вкрай важливе значення.  «Це не просто стандарт, а подарунок для всіх батьків, які виховують дітей з інвалідністю. На сьогодні є дуже багато матерів, які протягом багатьох років не мали можливості пройти лікування, вирішити нагальні питання чи навіть просто відпочити. Тож батьки або особи, які їх замінюють, можуть написати заяву в Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації для отримання відпустки, після чого фахівці визначають індивідуальні потреби дитини з інвалідністю для надання соціальної послуги. Відповідно до Державного стандарту, умови, в яких дитина перебуватиме під час відпустки батьків, мають бути наближені до домашніх. Саме тому нам необхідно знати всі можливості, особливості та уподобання дітей для створення максимально комфортного середовища для них», - зауважила Світлана Демко.

Під час зустрічі директор обласного центру «Обрій» розповіла присутнім про особливості втілення стандарту, умови перебування дітей та супровідні послуги. 

Апробація стандарту на Вінниччині проходила в три етапи. Так, перший заїзд учасників тривав з 5 по 19 грудня 2018 року, другий заїзд відбувся протягом        10 – 30 січня 2019 року, третій – з 1 по 15 лютого. У кожному заїзді взяли участь по 8 дітей віком від 7 до 17 років з різними захворюваннями.  Діти перебували у «Тренінговому центрі самостійного проживання людей з інвалідністю у громаді», що знаходиться у с. Дорожне Вінницького району. 

«У денний час із дітьми працюють психолог, соціальний педагог, вихователь та інструктор з праці. Також забезпечено цілодобовий медичний нагляд за здоров’ям дітей, що включає надання супровідних послуг. Варто  сказати, що у закладі було забезпечено приватне право дітей, адже догляд за ними здійснювався за гендерним принципом. Так, з хлопчиками працювали чоловіки-доглядальники, з дівчатками – жінки. Також ми щоденно спілкувалися з батьками», - розповіла Світлана Демко.

У свою чергу, Наталя Головко зазначила про співпрацю з ГО «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця», а також розповіла про особливості роботи з дітьми і батьками, які взяли участь в апробації стандарту. «Під час втілення стандарту виникали певні труднощі.  Всі батьки бажають скористатися послугою, усі вони втомлені, але часто не можуть наважитись», - зазначила Наталя Головко.

Під час зустрічі батьки-учасники відзначили, що впроваджена ініціатива має особливо важливе значення для них.

Послугою тимчасового відпочинку скористалися 24 сім’ї, в яких виховуються діти з інвалідністю з міста Вінниці, а також з Вінницького, Могилів-Подільського, Немирівського, Томашпільського, Шаргородського, Жмеринського, Крижопільського, Липовецького, Тростянецького районів області.

Під час прес-конференції Наталя Заболотна поінформувала про те, що з 15 березня до 31 грудня 2019 року заплановано 13 заїздів учасників по 15 днів кожен. Загалом, послугу отримають 104 сім’ї.  За її словами, на подальшу реалізацію соціального стандарту з обласного бюджету виділено 958 тис. грн.

Щоб направити сім’ю для участі в апробації Державного стандарту звертайтесь за телефонами: (0432)50 – 91 – 45;  (097)230 – 20 – 01.

Електронна адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.